Samfunn
Kaller Trump «uutholdelig» og Europas ytre høyre «en skam»
Søndag ble tidligere EU-topp Martin Schulz offisielt valgt til leder for Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD). Beskjeden var klar: partiet skal bli størst i landet, han skal overta som landets bundeskansler, og den fremadstormende høyresiden skal bekjempes.
Tidligere i januar forlot Martin Schulz posisjonen som president for EU-parlamentet. Etter over 20 år i forskjellige posisjoner i Europas maktsentrum ville han forsøke seg som nasjonal politiker.
Og 61-åringen kaster ikke bort tiden. Rett etter at han enstemmig ble valgt til leder for SPD la han frem partiets videre politiske agenda.
Vi vil bli det sterkeste partiet i Tyskland etter dette valget. Og jeg vil bli kansler.
I en bred tale, som tok for seg alt fra flyktningpolitikk, via miljø og ministerlønn, til utenriks, var budskapet likevel klart:
De sosialdemokratiske verdier og tradisjoner det for øyeblikket nest største partiet i Tyskland representerer har vært avgjørende for at storkoalisjonen med Angela Merkels kristenkonservative CDU har fungert. Spesielt landets liberale asylpolitikk har vært mulig på grunn av SPDs integreringsarbeid, ledet av statssekretær Aydan Özoğuz, mener Schulz.
– Vi vil bli det sterkeste partiet i Tyskland etter dette valget. Og jeg vil bli kansler, slo han fast under talen søndag.
Valget i Tyskland finner sted 24. september 2017.
Takket Merkel
Han var likevel tilbakeholden med direkte kritikk av nåværende regjeringssjef Merkel, som ifølge meningsmålinger fortsatt er mer populær enn Schulz.
I stedet valgte han tidligere kansler Gerhard Schröders taktikk, og takket Merkel for sin innsats, slik Schröder takket Helmut Kohl da SPD tok kanslermakten fra CDU i 1998.
Motvekt
I talen skisserte Schulz en klar motvekt mot den fremadstormende høyresiden i Europa og USA. Spesielt fikk franske Marine LePens Nasjonal Front og tyske Alternative für Deutschland (AfD) gjennomgå.
– De er intet alternativ for Tyskland, men en skam for Bundesrepublikken, tordnet han fra talerstolen.
Trump og Brexit
USAs president Donald Trump, som nylig stengte grensene for flyktninger, er heller ingen favoritt, og ble omtalt som «uutholdelig».
– Mitt utgangspunkt i asyldebatten er at vårt land kjenner krig og diktatur, sa Schulz.
Handelspolitikk ble naturlig nok også tema, og det ble delt ut stikk både til Trump og britenes statsminister Theresa May. I Storbritannia er den konservative regjeringens Brexit-strategi under angrep, og arbeiderpartiet Labour har gjentatte ganger, senest under forrige ukes utspørring av statsministeren, advart mot en skattepolitikk som baserer seg på pruting, og gjøre landet til et skatteparadis.
– Bekjempelse av skatteflukt vil bli et av de sentrale temaene, sa Schulz, som også slo fast at «transatlantiske partnerskap må bestå».
EU-politiker
Den ferske SPD-lederen har allerede måtte tåle skarp kritikk.
Blant det som pekes ut som EU-veteranens største svakheter er - paradoksalt nok vil noen si – erfaring.
Med over 20 år i Europas maktsentrum på baken kan det virke rart. Men som nasjonal politiker er Schulz helt fersk.
Hovedpersonen selv ser det ikke slik, og kalte kritikken først «fornærmende», før han snudde:
– Egentlig tar jeg det som et kompliment, fordi EU-politikk er nødvendig å kunne for en kansler.