Samfunn

STRAFFER AMERIKANSKE BØNDER: De fleste nøttene i dette supermarkedet i Beijing er importert fra USA. Nå innfører Kina toll på en lang liste amerikanske varer. Amerikanske bønder frykter konsekvensene.

Kampen om virkeligheten spisser seg til

I USA begynner næringslivet å frykte konsekvensene av en eventuell handelskrig med KIna.

Publisert Sist oppdatert

Trump-administrasjonen snakker om å rette opp den urettferdige balansen i handelsforholdet mellom USA og Kina. Kineserne på sin side, mener at amerikanerne overdriver grovt og at amerikanske forbrukere vil tape på en handelskrig.

Og nå begynner amerikanske industri-, teknologi og finansgiganter å bli nervøse av Trumps sabelrasling med Kina. Særlig bekymret er amerikanske bønder.

Amerikansk bekymring

Amerikanske medier melder om at selskaper som General Electric og Goldman Sachs nå advarer om at økt toll på begge sider av Stillehavet kan stenge amerikanske selskaper ute fra verdens mest lukrative og raskt voksende marked.

Før påske innførte USA ekstra toll på stål og aluminium fra en rekke land, noe som i stor grad vil ramme Kina. Det Hvite Hus har i tillegg kunngjort tiltak spesielt rettet mot Kina, som ville øke tollsatsen til minst 50 milliarder dollar på produkter importert til USA.

– En æra med økonomisk overgivelse er over, konstaterte visepresident Mike Pence etter kunngjøringen.

Mandag svarte kineserne på USAs innførsel av ekstra toll på stål og aluminium. Mer enn 100 amerikanske produkter, inkludert svinekjøtt, frukt, resirkulert aluminium og stålrør, ble ilagt tollsatser på mellom 15 og 25 prosent. Frykten for en begynnende handelskrig mellom verdens to største økonomier sendte Standard & Poors 500 aksjeindeks ned 2,23 prosent tirsdag morgen, noe som skaper turbulens i en rekke markeder, skriver The Boston Globe.

Også teknologiselskaper er bekymret for utviklingen. Giganter som Facebook, Tesla og Amazon har alle slitt med dårlige nyheter den siste tiden, og en mulig handelskrig med Kina står ikke øverst på deres ønskeliste akkurat nå.

En æra med økonomisk overgivelse er over

– Toll er feil middel

Denne uken forventes Trump-administrasjonen å kunngjøre en liste over import fra Kina som skal underlegges ekstra toll. Det forventes at dette vil inkludere høyteknologiske produkter, samt billig elektronikk og andre varer som mange amerikanere kjøper.

Josh Kallmer er viseadministrerende direktør for global politikk i Information Technology Industry Council – en interesseorganisasjon for en rekker IKT-selskaper. Blant annet er giganter som Google, Facebook, Apple, Microsoft og IBM, medlemmer her. Kallmer sier til The Boston Globe at hans organisasjon i stor grad støttet Trump-administrasjonens målrettede tiltak mot Kinas urettferdige handelspraksis. Men organisasjonen hadde gjort det klart for Det hvite hus at den ikke ville være fornøyd med tiltak som hadde toll «som det primære eller til og med et eneste middel».

– Årsaken er at det i praksis vil innebære en skatt på amerikanske forbrukerne, sa Kallmer.

Amerikansk næringsliv har ofte klaget over at Kina blokkerer sine verdifulle markeder for amerikansk konkurranse, i strid med internasjonale handelsavtaler. Blant annet krever Kina at amerikanske – og andre nasjoners – selskaper skal dele sin teknologi med kinesiske partnere hvis de ønsker tilgang til kinesiske forbrukere. Til tider har kineserne regelrett kopiert og stjålet amerikansk teknologi, ifølge amerikanske myndigheter.

Dette er noe av bakgrunnen for Trump-administrasjonens tøffe linje overfor kineserne.

Men bedrifter innen teknologi, finans og andre næringer sier nå at tiltakene mot Kina faktisk kan ende opp med å gjøre uopprettelig skade på forsyningskjeder de har bygget opp i flere tiår. Et hvilket som helst amerikansk selskap som ønsker å være en global spiller, har ikke råd til å miste tilgang til Kinas voksende marked, sier flere næringslivledere nå, ifølge The Boston Globe.

Teknologiselskaper hevder at de restriktive tiltakene administrasjonen tar for å beskytte dem, kan ende opp med å straffe amerikansk produksjon, øke kostnadene og gjøre deres selskaper mindre konkurransedyktige globalt.

Landbruket sliter

Men den næringen som er mest utsatt for handelskonflikten er det amerikanske landbruket. Der protesteres det nå stadig mer høylytt om at amerikanske bønder er i ferd med å miste verdifulle eksportmuligheter. Mens kineserne ikke målrettet mot soyabønner i sin opprinnelige takstliste, bekymrer mange i soyabønneindustrien seg at de vil bli straffet i en handelsstrid, gitt Kinas betydning som eksportmarked.

Den økte tollsatsen på svinekjøtt som Kina pålagt mandag, (25%) forventes å være spesielt skadelig, blant annet i regioner som støttet presidenten, som Iowa, North Carolina og Indiana. I fjor sendte amerikanske bønder av svinekjøtt til Kina til en verdi av mer enn 1 milliard dollar – deres største eksportmarked i verdi etter Japan og Mexico.

Enda større er eksporten av soyabønner – en næring som ennå ikke er direkte involvert i handelskonflikten, men der aktørene nå er svært bekymret.

– Amerikanske bønder ser ut til å være de første ofrene i en eskalerende handelskrig, sa Max Baucus, en tidligere demokratisk senator fra Montana og en leder av en gruppe kalt Farmers for Free Trade tirsdag morgen.

– Med fallende landbruksinntekter på hjemmemarkedet, stoler bøndene på eksport for å holde seg over vann. Disse nye tollsatsene svekker deres evne til å få endene til å møtes.

Amerikanske bønder ser ut til å være de første ofrene i en eskalerende handelskrig

Kinesisk virkelighetsbeskrivelse

I Kina har man fått med seg bekymringen i deler av amerikansk næringsliv.

«Til tross for motstand fra næringslivsbransjer hjemme, har Det Hvite Hus innført tariffer på inntil 60 milliarder dollar på kinesisk import og restriksjoner på kinesiske investeringer», skriver Shanghai Daily i dag.

Den ukloke avgjørelsen, som angivelig tar sikte på å beskytte Amerikas nasjonale interesser, risikerer kun å svekke amerikansk økonomi, i stedet for å gjøre den 'great again', skriver avisa ironisk.

Kina er bare en del i den globale forsyningskjeden

Shanghai Daily forsøker også å forklare at amerikanernes terping på «den urettferdige handelen med Kina», er svært overdrevet.

Til tross for et tilsynelatende høyt handelsunderskudd med Kina, har USAs eksport vokst med en relativt høyere rate enn importen de siste årene. Ifølge US-China Economic and Security Review Commission, økte USAs eksport til Kina med 15 prosent i fjor. Veksten er nesten dobbelt så stor som veksten i amerikansk import fra Kina, som var på 8,3 prosent, heter det.

Kina er bare en del i den globale forsyningskjeden, skriver avisa, som mener den beregningen som gjøres av handelsdata og industriproduksjon globalt, viser et feilaktig bilde av virkeligheten.

«Kineserne bedriver storstilt produksjon og montering av deler til produkter som er designet av amerikanske selskaper». Avisen mener at det hverken er riktig eller rettferdig at størstedelen av verdien for disse produktene (for eksempel Appel-telefoner) tilfaller kinesisk eksport i de globale statistikkene.

Powered by Labrador CMS