Samfunn
Kinas nye kvotesystem får en tøff start
Kina vil innføre klimakvoter, men det kan bli tøft. I dag vet man ikke engang hvor mye energi som forbrukes.
For at Kinas versjon av det europeiske systemet for klimakvoter skal komme i gang, må det gjennomføres store endringen innad i det kinesiske styresettet. Det melder New York Times.
Systemet som allerede blir omtalt som Xi Jinpings klimakvotesystem, har til hensikt å kutte utslippene i kraft-, jern og stål-, kjemikalie-, bygg og anleggs-, papir og materialindustrien. Transportsektoren har så langt ikke blitt inkludert.
Kimakvoter gir holderen tillatelse til å slippe ut en gitt mengde CO2. Tanken er at dersom mengden kvoter styres, vil prisen på kvotene gjøre at kun den som har høyest betalingsvillighet for å slippe ut CO2 faktisk får gjøre det.
Kvotesystemet i Europa har ikke vært en suksess. Etter noen år falt kvoteprisen dramatisk og har egentlig aldri kommet seg igjen. For tiden er prisen på å slippe ut et tonn CO2 på 8 euro.
Det vil ta mange år å bygge et marked for klimakvoter som faktisk vil være i stand til å kutte CO2-utslipp i Kina, tror eksperter New York Times har snakket med. For eksempel har det allerede under testperioden man har gjennomgått siden 2013 vært flere tilfeller av at kvoter har blitt delt ut til for mange og i for store kvanta, slik at prisen på kvotene faller og det ikke blir dyrere å slippe ut CO2 likevel.
– Det vil bli veldig tungt å ha alt dette klart innen 2017. I dag vet vi ikke en gang hvor mye energi vi forbruker, sier seniorrådgiver i Forsvarsrådet for naturressurser i Beijing, Yang Fuqiang, til avisen.
Her er utviklingen på kvoteprisen i det europeiske markedet for klimakvoter.