Samfunn

Kinas zombie-økonomi i stampe

Kinas økonomi vokser med den laveste takten på 25 år. Ekspertene mener løsningen ligger i å få skikk på de statseide selskapene.

Publisert Sist oppdatert

Behov for reform av de statseide selskapene, overkapasitet på nesten alle områder i økonomien og zombie-selskaper. Dette er diagnosen på hva som er galt med verdens vekst-lokomotiv Kina.

– Disse tingene henger sammen. De privateide selskapene som opererer i bransjer med overkapasitet har tapt penger flere år på rad nå. De klarer ikke å fortsette på dagens kurs, men de statseide selskapene fortsetter å få lån og statlig støtte, sier Jianguang Shen i Mizuho Securities Asia til Financial Times.

Avisen har gjort en dyp analyse av situasjonen i Kina. Og hovedpoenget er dette: Mens kinesiske myndigheter forsøker å styre økonomien over fra tung industri og bygg- og anlegg og over mot moderne tjenestenæringer, henger de gigantiske statseide selskapene igjen i den gamle vekstmodellen. Ikke bare er de statseide selskapene et problem for bransjen de opererer i, de bidrar heller ikke til å støtte opp om myndighetenes ønske om å bygge opp moderne helsetjenester, en sektor for utviklingen av ny teknologi, utdanning for flere enn elitene eller en levende underholdningsbransje.

De statseide selskapene legger også beslag på store ressurser. Ifølge FT mottok de 30 milliarder Rmb i subsidier i 2014. Det er om lag 40 milliarder kroner. I tillegg nyter selskapene godt av billige lån fra staten og lavere priser på land, vann og energi enn andre må betale.

Myndighetene er kjent med problemet.

– Vi må bruke kniven nådeløst på zombie-selskapene med absolutt overkapasitet, uttalte Li Keqiang, Kinas statsminister, i desember.

Problemet med å bruke kniven på statseide selskaper er at svært mange kinesiere kan bli stående uten en jobb. Det er ventet at rundt 1,3 millioner kullgruvearbeidere og 500.000 stålarbedere vil miste jobben som følge av nylig offentligegjorte tiltak som følger opp statsministerens utsagn.

Powered by Labrador CMS