Helse

FARLIG KØ: – Fattige land står bakerst i vaksinekøen – som nå er verdens farligste kø, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Kjente profiler krever vaksiner til Afrika nå

Trygve Skaug, Ane Brun, Grace Bullen, SnowBoyz, Jarle Bernhoft og andre kjentfolk har gått sammen med UNICEF om et opprop der de krever koronavaksiner til Afrika nå.

Publisert Sist oppdatert

I helgen samles noen av verdens rikeste land til G20-møte i Roma. Koronapandemien og hvordan man skal få økonomien på fote igjen etter pandemien vil være viktige temaer på møtet i dette forumet, som består av 19 land pluss EU.

I et opprop foran G20-møtet ber UNICEF og kjente norske profiler verdens ledere om å gi korona-vaksiner til Afrika før det er for sent. De krever handling innen desember.

I mange land i Afrika øker nå smitten dramatisk dag for dag, og mindre enn fem prosent er fullvaksinert mot covid-19. I mange av landene har selv ikke helsearbeidere og andre i førstelinjen har fått vaksiner. Færre enn én av ti helsearbeidere i Afrika er fullvaksinert, skriver UNICEF i en pressemelding.

Mangelen på vaksiner går hardest utover barn og unge, påpeker organisasjon.

– Et stort feilgrep

«Denne skjevfordelingen er urettferdig og et stort feilgrep. Den setter afrikanere – og resten av verden – i stor fare», står det i oppropet. Det er undertegnet av kjente profiler som Trygve Skaug, Ane Brun, Grace Bullen, SnowBoyz, Sissel Kyrkjebø, Sebastian Zalo, Jarle Bernhoft og Thorbjørn Harr med flere.

De påpeker at ukontrollert spredning av viruset kan skape nye og enda farligere varianter.

I oppropet ber de og UNICEF om at G20-lederne omsetter vaksineløfter til konkret handling.

«Vi ber dere om å gi vaksinedoser til de som trenger dem mest – innen desember. I tillegg til vaksiner er det et stort behov for ressurser til å lære opp helsearbeidere, gi dem beskyttelsesutstyr og sikre en trygg oppbevaring og transport av vaksinene», står det i oppropet.

Bakerst i verdens farligste kø

G20-landene har mottatt 15 ganger flere vaksinedoser per innbygger enn Afrika sør for Sahara, i følge nye analyser.

– Fattige land står bakerst i vaksinekøen – som nå er verdens farligste kø, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

– For hver dag som går uten at Afrika og andre fattige land får vaksinert sin befolkning, mister enda flere barn og unge skolegang, omsorgspersoner og livsviktig helsehjelp. Det øker også faren for nye mutasjoner og smitte andre steder i verden. Vi har ingen tid å miste, sier hun.

Oppropet med krav om vaksiner til Afrika er signert av:

Grace Bullen, Trygve Skaug, Kingsford Siayor, Thorbjørn Harr, Jarle Bernhoft, Ane Brun, Frank Kjosås, Safari Shabani, Janne Formoe, Finn Schjoll, Sebastian Zalo, Penelope Lea, Jamal Sheik, Kevin Haugan, Hilde Skovdahl, Snow Boyz, Sissel Kyrkjebø, Marna Haugen, Hanna-Martine, Joakim Kleven, Sebastian Zalo, Penelope Lea, Jamal Sheik, Kevin Haugan og Hilde Skovdahl

Powered by Labrador CMS