Samfunnsansvar
Klimaekspert: – Norge leder an for grønne ideer
5 gode grunner til å være miljøoptimist i 2017, ifølge professor Andrew Reed.
– 2017 blir spesielt. Det er hundre år siden den russiske revolusjonen og 500 år siden reformasjonen. Ikke siden 1989 har vi sett slike politiske endringer som vi gjør nå.
Det sier president i World Resources Institute (WRI), professor Andrew Reed, under NHOs årskonferanse torsdag. WRI er en forskningsinstitusjon som strekker seg over 50 land og har tilknyttet over 450 forskere innen klima og miljørelaterte spørsmål.
Selv om han mener vi står foran en vanskelig tid, kom han til konferansen med et hyggelig budskap: Når det kommer til klimakampen er det mange tegn på at ting går i riktig retning. Reed mener det finnes fem gode grunner til å være miljøoptimist i 2017.
1) Global avtale
Verdenssamfunnet har klart å enes om en avtale i Paris som var bedre enn noen turde håpe bare fem år før. Den er nå ratifisert av 118 land som representerer 80 prosent av de globale utslippene.
– I Kina sier de at de mener alvor. Samtidig er det lei seg for å ha mistet en "soulmate" i det hvite hus, men glad stadig bedre samarbeid med Europa. Og det nylig bedrede forholdet mellom Kina og Norge vil bli svært viktig på dette området, sier Reed.
2) Det har skjedd en intellektuell revolusjon
– Forståelsen for at det er ikke bare er mulig, men nødvendig å finne grønne løsninger hvis man vil overleve som bedrift, er i ferd med å synke inn, fortsetter han.
3) Globale ledere har skjønt alvoret og handler
– I dag har ikke ledere for store internasjonale konsern bare klar en fin tale om temperaturøkninger, men hun sitter også klar med et veikart for hvordan virksomheten skal komme dit, sier han.
4) Teknologisk endring
Prisen på solceller har falt med 99,5 prosent på førti år. Samtidig har installasjonstakten skutt i været. Innen midten av dette århundre vil solkraft være den viktigste energikilden på kloden, ifølge fremskrivninger.
– Men det er ikke bare innen solar at teknologien har gjort kvantesprang. Ta for eksempel vårt eget prosjekt som kartlegger avskoging ned til meteren ved hjelp av satellitter. Disse kartene gjør det nå mulig å peke på hvilke områder som driver bærekraftig produksjon av for eksempel palmeolje og hvilke områder hvis produksjon fører til avskoging, sier Reed.
5) Finanspolitikk og finansmarkedene
Det gladpunktet til Reed handler om at finansbransjen har begynt å regne på kostandene ved økt klima- og miljørisiko.
– Når det blir tydeligere hva risikoen innebærer, og til og med sjefene i sentralbankene regner på dette, er det klart vi står overfor et vendepunkt, sier han.
Reed peker også på at globale kvotemarkedet vil få en kraftinnsprøytning i 2017. Mens kun 13 prosent av verdens totale utslipp er dekket av et kvotemarkedet i dag, vil hele 25 prosent være det innen utgangen av året når Kina har etalbert sitt kvotemarked.
– Norge har vært en leder innenfor alle disse ideene. Dere er verdensledende innen grønne ideer, sier Reed.
Samtidig er han krystallklar på at det ikke gjøres nok.
– Vi har kun 35 år. Og vi må redusere utslippene med 85 prosent for å unngå temperaturøkning på over 1,5 grader. Vi trenger en reformasjon som den til Martin Luther for 500 år siden, sier han.