Samfunn
Kommunene har brukt over 9 milliarder på koronatiltak i 2021
Arbeidsgruppe tør ikke spå hvordan kostnadene blir for andre halvår.
En arbeidsgruppe med medlemmer fra KS og staten anslår at virusutbruddet har kostet kommunene og fylkeskommunene til sammen 9,3 milliarder kroner første halvår 2021.
Arbeidsgruppen anslår de økonomiske konsekvensene til om lag 6,7 milliarder kroner for kommunene og 2,6 milliarder kroner for fylkeskommunene.
− KS har understreket behovet for full koronakompensasjon til kommuner og fylkeskommuner, for å unngå store kutt i tjenestetilbudet til innbyggerne. Så langt i år er det oppfylt, noe vi er glade for. Det er svært viktig at det fortsatt garanteres for videre tap både resten av året og eventuelt videre, når behovet tilsier det, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.
kommunene er det helse- og omsorgstjenestene som har hatt høyest utgifter. Om lag to tredeler av utfgiftene har gått til lønn, testing, smittesporing, smittevernutstyr og vaksinering. De har også hatt store kostnader knyttet til isolasjoner og karantene. Grunnskole og barnehage står for 20 prosent av utgiftene. Resten er fordelt på kultur, idrett og havn, samt enkelte andre tjenester.
For fylkeskommunene er de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet i all hovedsak knyttet til reduserte billettinntekter i kollektivtransporten.
− Kommunene har gjort en formidabel jobb. De står i frontlinjen på testing, smittesporing og vaksinering, samtidig som de fortsatt skal tilby gode tjenester til folk og næringsliv. Så langt har regjeringen bevilget 18 milliarder kroner ekstra til kommunesektoren i 2020 og 23 milliarder kroner i kompensasjon og til aktivitetsfremmende tiltak i 2021. Kommunesektoren kan være trygg på at vi fortsatt vil stille opp, sier Astrup.
Andre halvår
Arbeidsgruppen vil foreløpig ikke konkludere om andre halvår 2021, og den økende smittebølgen vi nå er i. Planen er å komme tilbake til dette ved en senere anledning.
Men i rapporten pekes det på tre mulige scenarioer. Om samlede merutgifter og mindreinntekter som en illustrasjon blir 40 prosent av nivået i 1. halvår, tilsvarer det om lag 3,3 mrd. kroner. Om de eksempelvis ligger på 60 prosent, noe som tilsvarer hva kommunene og fylkeskommunene rapporterte inn som prognoser i undersøkelsen, utgjør det om lag 5 mrd. kroner. En andel på 80 prosent tilsvarer rundt 6,7 mrd. kroner.
Arbeidsgruppen understreker at selv om vi nå ser en forverring i smittesituasjonen sammenlignet med perioden undersøkelsen ble gjennomført, er det vanskelig å si hvordan dette vil slå ut sammenlignet med kommunesektorens innrapporterte prognoser.