Velferd

BEKYMRINGSFULLT: – De reduserte utgiftene til tiltak i barnevernet kan gi grunn til bekymring, mener spesialrådgiver Sigmund Engdal i KS.

Kommuner har brukt mindre på barnevern under pandemien

Kommunenes utgifter til barnevernet gikk ned i pandemiåret 2020. Det samme gjaldt sosialutgiftene, viser en undersøkelse KS har gjort.

Publisert Sist oppdatert

Regnskapstall fra kommunene viser at utgiftene til barnevernet har gått ned i 2020, midt under koronakrisen, skriver Kommunal Rapport.

En undersøkelse kommunenes organisasjon KS har gjort blant 185 kommuner, viser at deres utgifter til barnevernsarbeid gikk med 74 millioner kroner i 2020, en nedgang på 1,4 prosent.

Reduksjonen var størst, på rundt 5 prosent, for barnevernstiltak når barnet er plassert av barnevernet.

– Urovekkende

Tallene er urovekkende, mener spesialrådgiver i kommuneøkonomi Sigmund Engdal i KS.

– De reduserte utgiftene til tiltak i barnevernet kan gi grunn til bekymring. De kan være en indikasjon på at kommunene ikke har greid å fange opp de mest sårbare barna, sier han til Kommunal Rapport.

Engdal hadde forventet en økning i utgiftene til barnevernet 2019 til 2020 nettopp på grunn av virusutbruddet, smitteverntiltakene og midlertidig stenging av skoler og barnehager.

Lavere sosialutgifter

Tallene for de 185 kommunene som KS har analysert, viser at kommunenes brutto driftsutgifter gikk kraftig opp i fjor. Utgiftsøkningen har vært særlig stor innen pleie og omsorg, kommunehelse og barnehage. Samtidig har sosialutgiftene falt, skriver Kommunal Rapport

– Det siste skyldes at de gode permitteringsordningene under korona har vært med på å begrense kostnadene, sier Sigmund Engdal.

Powered by Labrador CMS