Velferd
Koronakrisen gjør ferien vanskelig for mange familier
Halvparten av norske barnefamilier med lav inntekt opplever at koronasituasjonen gjør det vanskelig å gi barna en god sommerferie, viser ny undersøkelse.
Én av fire barnefamilier opplever at den den pågående koronasituasjonen vil påvirke deres evne til å gi barna den sommerferien de fortjener. Det tilsvarer i overkant av 158.000 barnefamilier, ifølge en fersk spørreundersøkelse.
Blant dem med lavest inntekt (en samlet husstandsinntekt på under 300.000 i året) svarer hele 49 prosent at koronasituasjonen påvirker evnen til å gi barna sommerferien de fortjener.
Undersøkelsen er gjennomført blant 535 barnefamilier i perioden 19.-29. mai av analyseinstituttet YouGov på vegne av UNICEF Norge.
Økte forskjeller
Mange opplever at sommerferien forsterker følelsen av dårlig økonomi, og det gjelder spesielt for dem som har lavest husstandsinntekt.
I denne gruppen svarer nesten seks av ti (59 prosent) at ferien forsterker opplevelsen av å ha dårlig økonomi. I gruppen med høyest husstandsinntekt er det kun bare én av fem som svarer dette.
– De fleste spådommer tilsier at koronakrisen vil føre til økte forskjeller på kort og lang sikt. Resultatene av undersøkelsen gjør oss bekymret for at klasseskillene blir ekstra synlige denne sommeren, sier Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge, i en pressemelding.
– Vi vet av erfaring at ferien er som et forstørrelsesglass på tilværelsen. Opplever du mye og har det bra, forsterkes denne følelsen i ferien. Har du det vanskelig i hverdagen, oppleves det sterkere i ferien. Når daglige rutiner og viktig menneskelig kontakt bortfaller over lang tid, og de økonomiske bekymringene tynger, kjennes ensomhet og andre problemer sterkere. Annerledeshet og ensomhet blir ekstra synlig når det forventes at man skal være glad, delta i fellesskapet og oppleve kule ting som ofte koster mye penger, sier Oudmayer.
Økte spenninger i familien
Spørreundersøkelsen viser at sommeren kan bidra til økte spenninger i familien. Det er særlig familiene med lavest husstandsinntekt som opplever sommeren og sommerferien som problematisk.
I denne gruppen svarer mer enn fire av ti (44 prosent) med egne barn at sommerferien forsterker spenningene i familien. Dette er dobbelt så mange som gjennomsnittet av familier med barn.
Feriesentralen
I 2013 startet UNICEF Feriesentralen.no, en digital møteplass hvor de som har noe å låne eller gi bort i feriene, kan tilby dette til barnefamilier som trenger det mest. I tillegg inviteres også organisasjoner, kommuner og bedrifter som tilbyr gratisaktiviteter til barn og unge, til å legge det ut på Feriesentralen.
I 2019 formidlet Feriesentralen over 500 gode ferieopplevelser i løpet av sommermånedene. Så langt i juni er det svært få som har lagt ut annonser hvor de låner eller gir bort noe.
Dette bekymrer UNICEF Norge.
– Vi har forståelse for at koronakrisen har satt mange familier i en ny og utfordrende situasjon, og at overskuddet til å hjelpe andre, kan oppleves mindre. Noen er kanskje usikre på å låne bort hytter eller utstyr grunnet bekymring for smitte, sier Oudmeyer.
UNICEF-undersøkelsen viser at seks av ti mener det er sannsynlig at de ville hjulpet barn som trenger det med en positiv ferieopplevelse, dersom de hadde mulighet til det.
– Og det er dette vi i UNICEF Norge ønsker å gi folk gjennom Feriesentralen: En mulighet til å bidra til å skape gode minner, tilhørighet og friminutt – og på den måten utjevne forskjeller. Alt av gratisbilletter som kan gis bort, gavekort, utlån av hus, hytter, telt og annet utstyr, er svært kjærkomment. De som har behov for smittevernråd, kan få det av oss, sier Kristin Oudmayer.