Velferd

KORONAØKNING: Endringer i AAP-regelverket etter koronautbruddet har ført til en økning i tallet på mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP).

Koronapandemien har ført til at flere mottar AAP

Antall mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) økte i tredje kvartal i år. Økningen henger sammen regelendringer etter koronautbruddet, ifølge Nav-direktør Hans Christian Holte.

Publisert Sist oppdatert

I alt 120.163 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) ved utgangen av september. Det er en økning på om lag 1.800 personer fra utgangen av juni, viser nye tall fra Nav.

Per 30. september 2020 var det 3,5 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år som mottok AAP. Andelen er uforandret fra samme tidspunkt i fjor.

– Antall mottakere stiger jevnt gjennom store deler av 2020. Økningen bør sees i sammenheng med regelverksendringen om forlengelsene av stønadsperioden for AAP, som ble innført 12. mars på grunn av koronasituasjonen. På grunn av regelendringen forventer vi en svak vekst i perioden fremover, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Størst økning i muskel- og skjelettlidelser

I tredje kvartal var det en økning i antall AAP-mottakere i de fleste hovedgrupper av diagnoser. Muskel- og skjelettlidelser er diagnosegruppen som har økt mest, med 830 nye mottakere. Det tilsvarer en økning på rundt 2,5 prosent.

Tidligere har økningen vært høyest blant dem med psykiske lidelser. Det bør sees i sammenheng med økningen i antall unge mottakere av AAP, der psykiske lidelser utgjør den klart største andelen, påpeker Nav.

Tallene for tredje kvartal viser imidlertid at tallet på AAP-mottakere har økt mest blant de eldre aldersgruppene, som i større grad er diagnostisert med muskel- og skjelettlidelser.

Økning i nesten alle fylker

I løpet av tredje kvartal har det vært en økning i antall mottakere i nesten alle fylker.

Økningen var særlig merkbar i Viken og Vestfold og Telemark, hvor antall mottakere økte med rundt 2,3 prosent fra andre kvartal.

Veksten har vært lavest i Agder og i Troms og Finnmark, med henholdsvis 0,9 og 0,1 prosent, mens det i Nordland har vært en reduksjon på 0,8 prosent.

Agder og Troms og Finnmark er fylkene med høyest andel mottakere av arbeidsavklaringspenger.

Økning siden i fjor

Sammenlignet med samme tidspunkt i fjor har Rogaland hatt den største økningen i antall mottakere (10,6 prosent). Blant de øvrige fylkene er det Viken, Vestfold og Telemark og Trøndelag som har den største økningen, med mellom 6 og 8,6 prosent.

For de øvrige fylkene er det en noe lavere økning eller et stabilt antall mottakere, mens det er en reduksjon i Troms og Finnmark og Nordland på henholdsvis1,9 og 2,9 prosent.

Powered by Labrador CMS