Samfunn

Massevaksinering er i gang flere steder i Norge. Men nye studier kan tyde på at vaksinen ikke er effektiv mot de nye koronavirusvariantene fra Sør-Afrika og Brasil.

Koronavaksinen kan gi dårlig beskyttelse mot mutasjoner

Nye studier tyder på at koronavaksinen ikke gir særlig immunitet mot de nye virusvariantene fra Sør-Afrika og Brasil. – Bekymringsfullt, mener ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Den siste tiden har ulike forskningsgrupper testet hvor immune folk som enten har hatt covid-19 eller blitt vaksinert, er mot de nye virusvariantene.

Vaksinene ser ut til å virke nokså godt mot den britiske varianten, sier molekylærbiolog og spesialrådgiver i Kreftforeningen Sigrid Bratlie til NTB.

– Men for mutasjonene fra Sør-Afrika og Brasil ser man en betydelig svekket effekt av vaksinen og immuniteten. Resultatene er bekymringsfulle, sier Bratlie, som viser til to studier fra henholdsvis Rockefeller University i USA og Africa Health Research Institute i Sør-Afrika.

Omgår immuniteten

Studiene tyder blant annet på at både den sørafrikanske og brasilianske virusvarianten fullstendig unnslipper antistoffer fra blodet til folk som tidligere har vært smittet. I tillegg er personer både i Brasil og Sør-Afrika som har gjennomgått koronasykdom, blitt smittet på nytt med de nye virusvariantene.

– Og særlig bekymringsfullt er det at de to vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna som til nå er godkjent, ser ut til å bite dårligere på virus som har disse mutasjonene, sier Bratlie.

Hun understreker imidlertid at det foreløpig er usikkerhet rundt resultatene, og at det dreier seg om laboratoriestudier som ikke er fagfellevurdert.

– Vi har ikke fasiten ennå. Det gjenstår å se hvordan dette virker på mennesker. Immunforsvaret er et komplekst system, framholder hun.

Ny bølge

Resultatene kan bety at selv om hele den norske befolkningen blir fullvaksinert, kan vi få en ny koronabølge med en ny virusvariant.

– Det er ikke usannsynlig at vi får en oppblomstring og en ny bølge. Virus med de nye mutasjonene får veldig gode vekstvilkår når det opprinnelige viruset er satt ut av spill, sier Bratlie.

– Spørsmålet er på hvilket tidspunkt det vil skje. Men vi må være forberedt på dette. Smittesituasjonen vil være utfordrende en god stund til, framholder hun.

Torsdag ba EUs smittevernbyrå ECDC landene i Europa om å forberede strengere tiltak og øke vaksinasjonstempoet for å trappe opp kampen mot mer smittsomme koronavarianter. Mutasjonene som er oppdaget i Storbritannia, Brasil og Sør-Afrika, øker faren for en ny smittebølge.

– Vi ser en forverring i områder der mer smittsomme varianter av virus har etablert seg, advarte ECDC-direktør Andrea Ammon.

Ny vaksine

Om vaksinene ikke biter på mutasjonene, kan det bli nødvendig for allerede vaksinerte å få en ny dose med tilpasset vaksine.

Med den nye teknologien som er tatt i bruk for å utvikle flere av koronavaksinene, kan det gå raskt å tilpasse vaksinen til nye virusvarianter.

– Det er ikke teknologien det står på. Spørsmålet er hvor raskt man er villig til å godkjenne nye vaksiner, sier Bratlie.

Powered by Labrador CMS