Samfunn
Korrupsjonssak i bistandsprosjekt for retten
Mandag starter rettssaken mot Norconsult for det Økokrim mener er korrupsjon i et bistandsprosjekt i Tanzania. En fellende dom betyr slutten for 30 års samarbeid med Norad.
Økokrim mener tre av selskapets ansatte utbetalte rundt en million kroner til ansatte i vann- og avløpsetaten i Tanzanias største by, Dar-es-Salaam, fra 2003 til 2006. De mener det var en forutsetning at de offentlige ansatte skulle motta 5 prosent av kontraktsummen og betegner saken som grov korrupsjon.
På tiltalebenken står prosjektlederen og den stedlige lederen for prosjektet, samt den ansvarlige for internrevisjonen av prosjektregnskapet. Norconsult mener det må være noen ansatte i det tanzanianske eller det nederlandske selskapet som var partner i prosjektet, som foretok utbetalingene.
Norconsult har ifølge Aftenposten selv de siste ti årene trukket seg ut fra Tanzania, Zambia, Kenya og Uganda fordi de mener risikoen for å bli involvert i korrupsjon er for høy.
Solheim bryter ved dom
Norconsult er Norges største rådgivende ingeniørfirma med rundt 40 lokalkontorer. De holder også til i Sverige, Danmark og land i Afrika, Asia og Sør-Amerika.
Selskapet har ifølge Aftenposten 500 millioner av sin omsetning på 2,2 milliarder kroner i utlandet og er involvert i mange bistandsprosjekter. De inngikk blant annet nylig en avtale med Røde Kors og har samarbeidet med Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid) i 30 år.
– Det er selvsagt ikke naturlig for oss å engasjere selskaper som blir funnet skyldige i korrupsjon til bistandsarbeid, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til avisa.
Norconsults administrerende direktør, John Nyheim, sier at konsekvensene kan bli meget alvorlige, da selskapet kan bli utestengt fra offentlige anbud en periode. Det var Verdensbanken som varslet økokrim om saken, og selskapet risikerer også sanksjoner fra dem.
– Tiltale på feil forutsetninger
Økokrim besluttet i november 2009 å ilegge Norconsult en bot på 4 millioner kroner. Siden selskapet nektet å vedta den, kommer saken nå opp for retten. Advokat Cato Schiøtz representerer selskapet i Oslo tingrett.
To av de ansatte jobber fortsatt i Norconsult. Selskapet har tidligere uttalt at de har funnet det de betegner som uregelmessige utbetalinger, men at Norconsult ikke deltok i disse. De mener derfor at tiltalen er basert på gale forutsetninger.
– Det vil bli problematisert fra vår side om det i denne saken i det hele tatt er snakk om korrupsjon. Og hvis retten kommer til at det var korrupsjon, var de tiltalte da klar over det? sa advokat Truls Dramer, som representerer den stedlige lederen, til NTB i februar, da rettssaken opprinnelig var berammet.
Revisoren, som Økokrim mener godkjente utbetalingene fra Norge, er ikke lenger ansatt i Norconsult. Hans forsvarer, advokat Gunhild Bergan, opplyser til NTB at også de vil forsøke å bevise at utbetalingene ikke kan regnes som korrupsjon.(©NTB)