Helse

LOVISENBERG SYKEHUS: Det nye bygget for psykisk helsevern ved Lovisenberg sykehus i Oslo, åpnet i 2018.

Kortere liggetid i psykisk helsevern

Siden 2009 har gjennomsnittlig liggetid i psykisk helsevern gått ned med i overkant av 30 prosent. De regionale forskjellene i Norge har også blitt mindre, viser nye tall fra SSB.

Publisert Sist oppdatert

De nye tallene er hentet fra statistikk over spesialisthelsetjenesten. De viser at fra 2009 til 2018 har den gjennomsnittlige liggetiden i psykisk helsevern gått ned fra 27 til 18 liggedøgn.

I prosent, tilsvarer det en nedgang på over 30 prosent.

Gjennomsnittlig liggetid beregnes ifølge SSB som antallet liggedøgn delt på antall utskrivninger.

Små forskjeller i Norge

I 2009 var det store regionale forskjeller i liggetid, men denne utviklingen har snudd de siste årene. I 2018 er forskjellene fra 2009 nesten helt borte.

Helse Sør-Øst og Helse Vest har hatt den største nedgangen i liggetid.

Forskjeller internasjonalt

Selv om de regionale forskjellene i Norge har minket i tidsperioden, er det større forskjeller internasjonalt. Noe av årsaken kan være at det er ulik organisering av tjenesten.

I Norge skiller vi mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Denne måten å organisere seg på, er det ikke land som følger. I tillegg er det ulik registreringspraksis i forskjellige land, ulik praksis for konsultasjoner eller ulike behandlingsprinsipper.

Hvor grensene settes når det kommer til behov for behandling i ulike land vil variere. Hvis andre land har satt disse grensene ulike sammenlignet med Norge, vil det gi utslag på tallene, skriver SSB.

Powered by Labrador CMS