Helse
Kortere liggetid i psykisk helsevern
Siden 2009 har gjennomsnittlig liggetid i psykisk helsevern gått ned med i overkant av 30 prosent. De regionale forskjellene i Norge har også blitt mindre, viser nye tall fra SSB.
De nye tallene er hentet fra statistikk over spesialisthelsetjenesten. De viser at fra 2009 til 2018 har den gjennomsnittlige liggetiden i psykisk helsevern gått ned fra 27 til 18 liggedøgn.
I prosent, tilsvarer det en nedgang på over 30 prosent.
Gjennomsnittlig liggetid beregnes ifølge SSB som antallet liggedøgn delt på antall utskrivninger.
Små forskjeller i Norge
I 2009 var det store regionale forskjeller i liggetid, men denne utviklingen har snudd de siste årene. I 2018 er forskjellene fra 2009 nesten helt borte.
Helse Sør-Øst og Helse Vest har hatt den største nedgangen i liggetid.
Forskjeller internasjonalt
Selv om de regionale forskjellene i Norge har minket i tidsperioden, er det større forskjeller internasjonalt. Noe av årsaken kan være at det er ulik organisering av tjenesten.
I Norge skiller vi mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Denne måten å organisere seg på, er det ikke land som følger. I tillegg er det ulik registreringspraksis i forskjellige land, ulik praksis for konsultasjoner eller ulike behandlingsprinsipper.
Hvor grensene settes når det kommer til behov for behandling i ulike land vil variere. Hvis andre land har satt disse grensene ulike sammenlignet med Norge, vil det gi utslag på tallene, skriver SSB.