Samfunn

Ketil Solvik-Olsen (Frp), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Trine Skei Grande (V) går sammen om å kreve at oljefondet investerer grønt.

Krever grønne investeringer

Venstre, Frp og KrF vil inngå en allianse for å tvinge frem oljefondinvesteringer i fornybar energi.

Publisert Sist oppdatert

Venstre-leder Trine Skei Grande, Frps Ketil Solvik-Olsen og KrFs Kjell Ingolf Ropstad har inngått en kanskje uventet allianse. Målet med den borgerlige alliansebyggingen er å overbevise Høyre om å være med på en plan om å opprettet et eget fond for grønne investeringer. Fondet vil være en del av Oljefondet.

– Vi mener et slikt fond er nødvendig fordi vi vet at det er mye enklere å investere på New York-børsen enn å reise til land i Afrika som har et vekstpotensial, men som krever at du setter deg inn i mye mer, sier Solvik-Olsen til Vårt Land.

KrF-politiker Kjell Ingolf Ropstad mener dette fondet, i tillegg til å kunne bidra til verdiskapning, også vil være god politikk for de fattigste.

– Det som vi foreslår her vil utvikle ny fornybar energi i de fattigste landene og skape arbeidsplasser. Penger er en enorm makt. Å investere mer i å utvikle fornybar energi, er å bruke Oljefondet mer fornuftig og målretta, sier han.

Stoler på oljefondet

Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, understreker at Høyre er for satsning på fornybar energi. Samtidig vil de la Norges Bank vurdere hva som er mest lønnsomt for Oljefondet.

– Vi har ikke avvist at det kan bli aktuelt å ha noen overordnede rammer for plasseringene, slik vi har på eiendom. Men først og fremst skal Oljefondet trygge våre pensjoner og investere i tråd med det, sier Astrup.

Han understreker at det også er rom for å investere fornybart gjennom de ordningene som eksisterer i dag.

– Ingenting hindrer Oljefondet i å investere i fornybar energi i dag. Jeg tror det vil bli mer attraktivt etter hvert som CO2-prisen stiger og vi får på plass en internasjonal klimaavtale, og egne kvotesystemer i flere land og regioner, sier han til Vårt Land.

Powered by Labrador CMS