Samfunn
Krever kraftfulle tiltak fra ny regjering for å redde fastlegeordningen
Legeforeningen og KS krever at ny regjering øker bevilgningene betydelig for å sikre rekruttering til og stabilisering av fastlegeordningen.
Rapporter og kartlegginger har gjentatte ganger slått fast store rekrutteringsutfordringer i fastlegeordningen – og en arbeidsbelastning som for mange fastleger er ulevelig. Over 100.000 pasienter står i dag uten fastlege og antallet øker stadig, skriver KS i en pressemelding.
Legeforeningen og KS har nå sendt et felles innspill til ny regjeringserklæring der de ber den nye regjeringen om å iverksette følgende tiltak:
- Sørge for at fastlegeordningen er tilstrekkelig finansiert av staten
- Innrette fordelingsmekanismene slik at kommunene får et reelt handlingsrom
- Styrke finanseringen av fastlegeordningen for å få flere leger inn i ordningen og redusere arbeidsbelastningen
- Øke både basistilskuddet og den aktivitetsbaserte økonomien for å legge til rette for kortere lister og redusert arbeidsbelastning
- Sette inn særskilte tiltak for legevakt i distriktskommuner for å sikre tilstrekkelig antall leger i vaktordningen
- Forenkle og samordne tilskuddsordningene til kommunene og fastlegene
- Sørge for at utdanningsløpet i allmennmedisin gjøres like attraktivt som spesialisering på sykehus
Innspillet til en ny regjering er resultat av en dialog mellom Legeforeningen og KS.
– En felles erkjennelse av krisen i fastlegeordningen og felles forventninger til ny regjering er et viktig skritt. Vi mener det haster med å iverksette mer kraftfulle tiltak, hvis vi vil redde fastlegeordningen, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.
– At partene går sammen på denne måten synliggjør det akutte behovet for at staten og regjeringen legger frem nødvendige tiltak. Vi har ingen tid å miste, sier president i Legeforeningen, Anne-Karin Rime.