Europa
Krise i britisk industri: Landets største stålprodusent trekker seg ut, stålindustrien kan nasjonaliseres
Britisk stålindustri har lenge drevet med tap, og har vært under stort press. I løpet av morgentimene onsdag bestemte landets største stålprodusent, Indiske Tata, å gå bort fra et forsøk på å omstille industrien, og vil i stedet selge hele sin virksomhet i Storbritannia i løpet av få uker.
Nyheten, som setter 15.000 arbeidsplasser på spill, sender britisk næringsliv, arbeidsliv og politiske landskap ut i en ny runde med usikkerhet og beskyldninger.
Flere sentrale representanter for opposisjonen i Storbritannia har tatt til orde for å nasjonalisere hele stålindustrien midlertidig, for å "skjerme midlene fra markedskreftene til stormen har passert." Flere uttrykker frykt for at hele den britiske stålindustrien, som er en sentral del av britisk økonomi, kan gå under.
Stormens øye ligger på sørkysten av Wales, hvor brorparten av Tatas britiske investeringer ligger. I følge the Guardian taper anlegget ved Port Talbot over én million pund, eller 12 millioner norske kroner, hver dag.
– Stål er en grunnleggende industri som er enormt viktig for vår økonomi. Regjeringen bør gjøre alt i deres makt for å beskytte industrien på kort sikt, mens den står ovenfor denne perfekte stormen, sier skyggeregjeringens finanspolitiske talskvinne, Angela Eagle til BBCs newsnight. Hun fortsatte:
– Jeg synes regjeringen bør trykke på alle knappene for å sikre at vi kan vedlikeholde vår stålindustri i dette landet. Vi må få regjeringen, fra statsministeren og nedover, til å levere på påstandene om at de ønsker å bevare stålproduksjon i landet.
Uhensiktsmessig nok for regjeringen, satt deres finanspolitiske talsmann Sajid Ravis på et fly til Australia da Tata slapp nyheten. Flere aktører, både politikere og sentrale personer i nærignslivet, blant andre administrerende direktør for EEF, produsentenes fagforening, Terry Scouler var tidlig ute og støttet oppfordringen til regjeringen om å tre inn på eiersiden i stålindustrien midlertidig.
Den bristiske finansministeren Anna Soubry uttalte til britiske Radio 4 at "midlertidig nasjonalisering er en aktuell løsning," men at de først må få fullstendig klarhet i hvor mye og når Tata vil trekke seg ut.
Soubry understreker at de ikke under noen omstendigheter vil legge ned stålproduksjonen i Port Talbot, og at de ikke ønsker å dele opp Tatas ressurser i Storbritannia "for mye."
På bakrommet summer allerede spinneriene, og man kan forvente at argumenter på begge sider av "Brexit"-spørsmålet i sammenheng med britisk stålindustri snart offentliggjøres.