Samfunn

Diabetesforbundet, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, MS-forbundet, Norsk Revmatikerforbund og Norsk Epilepsiforbund møtte i dag politikere og klinikere fra helsevesenet til debatt om ventelister og ventetider ved sykehusene.

Kronisk syke blir taperne på sykehusene

Sykehusene straffes dersom ventetiden for nyhenviste er for lang. Samtidig står 170.000 pasienter som allerede er i behandling i skjulte ventelister ved sykehusene.

Publisert Sist oppdatert

– Kronisk syke blir aldri friske, men går til helsetjenesten for å ikke bli sykere. For lav frekvens i oppfølging og konsultasjoner kan gjøre at de blir sykere enn nødvendig, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet.

Skjulte ventetider for kronisk syke er en utfordring i helsevesenet, og frem til i år har man ikke hatt noen tall å vise til for hvor stor etterslepet i pasientkonsultasjoner i norske sykehus er, skriver Diabetesforbundet i en pressemelding.

– Vi vet at minst 170.000 pasienter venter. Men jeg er overbevist om at det reelle tallet er mye, mye høyere. Dette er svært frustrerende for oss som jobber med pasienter. Det er på tide at vi teller annerledes, sier overlege og nevrolog Anne Hege Aamodt fra Oslo Universitetssykehus.

Trenger mer data og flere målinger

– Ventetiden for første konsultasjon har gått ned. Men det betyr ikke at jobben er ferdig. Vi må se på om det vi måler er riktig for det vi ønsker å oppnå, sier Anne Grete Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet fra Høyre.

Erlandsen lovte blant annet å se på mulighetene for å måle hvor godt de ulike retningslinjene for behandling oppfylles. En undersøkelse Diabetesforbundet har gjennomført viser at årskontroller for svært mange pasienter blir 1.5 - 2-årskontroller

Powered by Labrador CMS