Samfunn

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad på vei inn til pressekonferanse for å presentere den nye regjeringsplattfomen.

KS skuffet over lavere eiendomsskatt

NHO og Virke liker skattelettelser, LO frykter endringer i Arbeidsmiljøloven, mens Bellona vil ha KrF-statsråd i oljedepartementet. Meningene er delte om den nye regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Opposisjonen på Stortinget er naturlig nok ikke særlig imponert over den nye regjeringens plattform. Regjeringen får det glatte lag både for abortlovendring, skattepolitikk og klima. Men slik skal det være. Vi har samlet noen kommentarer til den nye regjeringsplattformen fra andre «usual suspeckts» i samfunnsdebatten.

Skuffet LO-leder

–Jeg er skuffet over den nye regjeringserklæringen, som velger å gi folk to ekstra vinflasker og billigere veteranbiler framfor pensjon fra første krone for en million arbeidstakere og bedre rettigheter for arbeidsfolk, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Gabrielsen «registrerer også at regjeringen velger å ikke etterkomme Stortingets krav om å styrke det organiserte arbeidslivet». Nå har den unnlatt å følge opp dette vedtaket i erklæringen, i stedet har den gjentatt budskapet om å «anerkjenne at mange arbeidstakere velger å være uorganisert», skriver LO-lederen i en kommentar.

– Jeg ser at de fire partiene fortsatt vurderer å endre Arbeidsmiljøloven. –Sist gang den gjorde det åpnet den for flere midlertidig ansatte, sier Gabrielsen, som frykter at regjeringen nå vil vurdere flere av anbefalingene fra Arbeidstidsutvalget:

– Et utvalg som utelukket fagbevegelsen og blant annet foreslo mer bruk av individuelle avtaler og styrking av arbeidsgivers styringsrett når det gjelder arbeidstid.

Samtidig på Majorstua

– Med en flertallsregjering får vi økt forutsigbarhet og mer stabile rammevilkår for norske bedrifter. Det kan gjøre det lettere å skape de jobbene Norge trenger i årene som kommer, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Fra sitt kontor på Majorstua i Oslo, er NHO-sjefen langt mindre bekymret enn LO-lederen.

– Det er positivt at regjeringen løfter frem behovet for å skape flere jobber, blant annet gjennom fortsatt satsing innen kompetanse, innovasjon, forenkling og samferdsel, sier Almlid, og minner om at det må skapes 20.000 nye jobber hvert år for å bære velferdsstaten videre.

NHO er også glad for at den nye regjeringen står fast på EØS-avtalen.

– Jeg er glad for at plattformen er klar på at EØS-avtalen står fast. Den er svært viktig for norske bedrifter og arbeidsplasser, sier NHO-sjefen.

Almlid er glad for mye, han. Også at regjeringen foreslår å sette ned et partssammensatt utvalg for å utrede pensjon fra første krone. Arbeiderpartiets opprinnelige forslag om å innføre pensjonssparing fra første krone må sees i en større sammenheng, mener NHO. Forslaget om pensjon fra første krone vil ifølge NHO kunne ramme bedrifter som i dag er flinke til å inkludere og integrere – for eksempel reiseliv, varehandel og service.

– Pensjon fra første krone må vurderes sammen med folketrygd, en mulig ny AFP og tjenestepensjon, slik at arbeidslinjen blir ivaretatt. Derfor mener vi det er riktig å sette ned et partssammensatt utvalg for å utrede dette nærmere, sier Ole Erik Almlid.

Foto LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid er ikke helt enige om hvor god den nye regjeringsplattformen er. (Vidar Ruud / NTB scanpix)

KS: Synd med lavere eiendomsskatt

– Også i Granavolden-plattformen, i likhet med tidligere regjeringsplattformer, er det store ambisjoner for bedre og flere velferdsytelser som kommunene har ansvar for. Den varslede likeverdsreformen er et eksempel på det. Kommunene og KS vil gjerne samarbeide om dette, og vi legger da til grunn at ambisjonene følges opp med vilje til å prioritere kommunenes rammer for å løse oppgavene, sier Helge Eide, direktør for interessepolitikk i KS.

KS-direktøren registrerer at plattformen sier at regjeringen vil ha et sterkt lokalt folkestyre.

– Det mest konkrete tiltaket i plattformen går dessverre i motsatt retning, nemlig å svekke mulighetene ytterligere for eiendomsskatt. Dette er den eneste skatten som kommunene bestemmer helt og fullt selv, sier Eide.

I KS legger de også merke til at de fire partienes løfte om å gjennomføre en regionreform hvor løftet om at fylkeskommunene skal styrkes står ved lag i plattformen.

– Men plattformen er relativt vag på konkretisering av dette. KS og fylkeskommunene bidrar gjerne i arbeidet med å oppfylle dette i praksis, påpeker Helge Eide.

Dette er den eneste skatten som kommunene bestemmer helt og fullt selv

Klima

Regjeringens ferske erklæring er fortsatt tekst og ord som må utformes i det daglige. Noe er bra, noe er langt dårligere. Men det umiddelbart beste klimatiltaket er å flytte Olje- og energidepartementet ut av Frps grep, mener Bellona, som med det også blander seg inn i statsrådskabalen.

– Heldigvis fremheves klima og miljø som ett av fire hovedsatsingsområdene for firepartiregjeringen. Nå må de levere på det, sier daglig leder i Bellona, Frederic Hauge.

Den nye regjeringen har som mål å kutte minst 45 prosent klimautslipp i ikke-kvotepliktig sektor, som hovedsakelig betyr bygg, transport, jordbruk og avfall.

– Det er bra at regjeringen er tydelig på at de vil ta kuttene i Norge, og ikke gjennom kvotekjøp. Men det er mye utredninger, planer og forbehold, sier Frederic Hauge.

Dessuten viser regjeringens erklæring liten vilje til å sette bremsen på for «de tøylesløse konsesjonsrundene på norsk sokkel», påpeker miljøstiftelsen.

Frederic Hauge vil ha slutt på at Fremskrittspartiet har olje- og energiministeren, som han mener har påvirket departementet på en uheldig måte. I stedet bør KrF få Olje- og energidepartementet, foreslår Hauge.:

– Dersom KrF kan bidra til det, så gjør de en vesentlig forskjell her og nå, sier han. Det spørs om Erna Solberg legger avgjørende vekt på akkurat dette forslaget.

Bellona og Hauge mener også det er helt riktig å frede elbilfordelene. Men han er kritisk til at drivstoffavgiftene ikke skal opp:

– Fossildrevne biler skaper både klimautslipp og alvorlig luftforurensning. Regjeringen tar ikke innover seg at hver fossilbil koster det norske samfunnet 17.000 kroner årlig i helseutgifter, sier Hauge.

Det umiddelbart beste klimatiltaket er å flytte Olje- og energidepartementet ut av Frps grep

Foto Bellonas stifter Frederic Hauge mener KrF bør ta over Olje- og energidepartementet etter Frp. (Berit Roald / NTB scanpix)

Fornøyde i Virke

– Regjeringsplattform gir positive signaler til private og ideelle jobbskapere, og legger til rette for bærekraftig omstilling og økt lønnsomhet, sier administrerende direktør for Virke, Ivar Horneland Kristensen. Han ser mye positivt i den nye plattformen.

Regjeringsplattformen lover blant annet en nedtrapping av formuesskatten på arbeidende kapital.

– Å senke skatter og avgifter fremmer investeringer og vekst, blant annet i små- og mellomstore bedrifter. Det er også bra at regjeringen legger til rette for nødvendig omstilling gjennom satsing på digitalisering, bærekraft og kompetanseutvikling i arbeidslivet, sier Kristensen.

Regjeringen sier den vil legge til rette for ideell vekst. Blant annet vil de arbeide for å innføre langsiktige driftsavtaler i barnevernet og styrke ideelles rolle i spesialisthelsetjenesten. Det er ord som klinger godt for Virke-sjefen:

– Aldri før har en regjering forpliktet seg så sterkt for ideell sektor, avslutter Kristensen

– Grep ikke muligheten

I frivillig sektor deler man imidlertid ikke Virke-sjefens entusiasme.

– Politikerne hadde muligheten til å løfte frivilligheten i Granavolden-plattformen, men tok den ikke, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Han hadde håpet at KrF og Venstre kunne bidratt til at frivilligheten hadde fått lettelser i momsen.

I dag betaler frivillige organisasjoner moms for kjøp av varer og tjenester, en avgift kommersielle og offentlige aktører slipper.

– Politikerne etterspør mer frivillighet på nesten alle samfunnsområder, og vi ønsker å bidra med ressurser, kompetanse og engasjement. Da er det skuffende at de ikke legger til rette for at vi kan bruke midlene våre på aktivitet i stedet for å betale avgift til staten, sier Slotterøy Johnsen.

Powered by Labrador CMS