Samfunn

Kristin Weidemann Wieland, Områdedirektør Forskning, innovasjon og digitalisering i KS.

KS vil ha stegvis utvikling av e-helse og mer innflytelse

Kommunene er enig i sentrale påpekninger i Riksrevisjonens rapport om En innbygger – én journal.

Publisert Sist oppdatert

Riksrevisjonen var ikke nådig i kritikken av den offentlige styringen av IKT-prosjekter i helsesektoren.

I en kommentar på egne nettsider hevder KS nå at de deler flere Riksrevisjonens konklusjoner. Spesielt stegvis utvikling, prioritering av arbeidet med samhandlingsløsninger og sterkere innflytelse for aktørene.

KS mener det fortsatt er utfordringer knyttet til styring, finansiering og innflytelse på beslutninger, ikke minst for kommunal sektor som selvstendig forvaltningsnivå.

Videre heter det at «Akson hadde for høy kompeksitet, usikkerhet og risiko, og enkelte forslag om å redusere denne gjennom å dele opp tiltaket ble ikke tatt til følge».

Riksrevisjonsrapporten vektlegger at det tidligere burde ha vært åpnet for at arkitekturen ivaretar deling av data og applikasjon gjennom en mer plattformorientert utvikling.

Disse forholdene har vært viktige i KS og kommunenes innspill til arbeidet, og ble også fremhevet av ekstern kvalitetssikrer.

KS er fornøyd for at disse punktene er ivaretatt gjennom føringene for en videre satsing slik Stortinget vedtok gjennom Statsbudsjett for 2021.

– Stortinget har i praksis gitt arbeidet et nytt mandat, «Akson» slik det ble forstått våren 2020 som anskaffelse av ett stort system, er skrinlagt. Samarbeidsprosjektet for Felles kommunal journal (FKJ), jobber etter mål i tråd med Stortingets føringer om stegvis utvikling og en åpen plattformorientert tilnærming, sier direktør i KS Kristin Weidemann Wieland.

Samarbeidsprosjektet som består av stat, KS og kommuner vil utarbeide et oppdatert styringsdokument for det videre arbeidet og et beslutningsunderlag for kommunene for videre veivalg.

I løpet av mai og juni har samarbeidsprosjektet for Felles kommunal journal gjennomført dialogmøter med en rekke sentrale aktører. Innspillene tas med i det videre arbeidet frem mot en endelig beskrivelse av løsningsforslaget.

Prosjektet vil fremover, ifølge KS, legge stor vekt på aktiv dialog både med kommuner, bruker- og pasient organisasjoner leverandører, fag- og profesjon.

Powered by Labrador CMS