Samfunn

Kristiansand en sommerdag – slik mange av oss kjenner sørlandsbyen. Men det drives tøff valgkamp her også.

Kunstsilo, trafikk og (selvsagt) bompenger

Mens regjeringen krangler om bompengefinansiering, krangler lokalpolitikerne videre om saker som angår dem. I Kristiansand handler det om kunstsilo og trafikk – med innslag av nettopp bompenger.

Publisert Sist oppdatert

Ivar Bergundhaugen er førstekandidat for Venstre i Kristiansand. Han vil gjerne bli ordfører etter valget. I dag er han gruppeleder for Kristiansand Venstre og sitter i formannskapet og i bystyret. I Kristiansand har Venstre en hånd på rattet, og sitter i byens styrende koalisjon sammen med Høyre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet.

Kilma, skole og omsorg

Bergundhaugen undersytreker at Venstre ikke er noe «ensaksparti», men sier at «vi prioriterer klima og miljø, skole og oppvekst, næringsliv og arbeidsplasser samt omsorg for de som trenger det litt ekstra».

– Hva innebærer denne prioriteringen for deres politikk i Kristiansand?

– Nå det gjelder klima og miljø, handler det om å opprettholde elbilfordeler, at Kristiansand blir en plastfri kommune innen 2024 og at alle offentlige nybygg skal være energipositive eller såkalte plusshus, sier Ivar Bergundhaugen.

Når det gjelder skole og oppvekst ønsker Bergundhaugen og Venstre søskenrabatt når ett barn går i barnehage og ett i SFO, de vil styrke støttefunksjoner som sosiallærer og skolelos i skolen, samt øke skolehelsetjenestens kompetanse om psykisk helse og koble psykologer tettere på skolehelsetjenesten.

Heier på gründerne

Som Venstre-mann heier selvsagt Bergundhaugen også på gründerne.

– Vi vil også skape et tettere samarbeid mellom Universitetet i Agder og gründere i kommunen, samt stimulere til innovasjon og nyskaping gjennom flere anbud som er åpne på løsninger men tydelige på mål, sier han.

– I tillegg vil vi øke inntaket av lærlinger i offentlige virksomheter.

Når det gjelder omsorg for «for de som trenger det», Bergundhaugen følgende smørbrødliste:

  • at barnetrygden ikke skal regnes som inntekt for familier som mottar sosialhjelp
  • sørge for universell utforming av det offentlige rom (herunder barnehager, skolebygg, lekeplasser og all offentlig transport)
  • utvide lavterskeltilbud for psykisk helse
  • gi arbeidstillatelse til asylsøkere som venter på svar på søknaden sin

– Det vi brenner for er saksområder som er gjennomgående og gjenkjennbart i hele Venstre, både nasjonalt og i alle fylker og kommuner. Det er de viktigste grunnsteinene i det å være liberal. Det handler om frihet for den enkelte og ansvar for fellesskapet, sier Ivar Bergundhaugen.

I tillegg vil vi øke inntaket av lærlinger i offentlige virksomheter

Bompenger

– Mye av denne valgkampen dreier seg om bompenger. Hvordan påvirker bompenge-saken valgkampen i Kristiansand?

– Venstre er ikke for bompenger i seg selv, men vi er for de resultatene bompengene gir. Og når alt kommer til alt har vi slett ingen bomkrise, men snarere en klimakrise. Venstres førstevalg for å redusere biltrafikken, og med det utslippene, er bedre byplanlegging som ikke fører til økt biltrafikk. Det har det vist seg vanskelig lokalt å få nok partier med på, og dermed står vi igjen med bompenger som i praksis eneste virkemiddel, sier ordførerkandidaten. Og det er lett å kjenne igjen hvilket parti han representerer.

– Hvordan denne saken vil påvirke valgkampen i Kristiansand er vanskelig å si. Hittil har det kun vært i mindre kretser dette har vært viktig. I disse mindre kretsene har det til gjengjeld vært meget viktig. Så det hele kommer an på i hvilken grad denne mindre kretsen gis anledning til å sette premissene for valgkampen. Hittil virker de ikke å ha lykkes like mye i Kristiansand som i andre byer, sier Bergundhaugen.

Kunstsiloen

– Hvilke andre saker får mest oppmerksomhet i debatten i Kristiansand?

– I Kristiansand, som andre steder, er det gjerne saker noen ønsker å si nei til det ropes høyest om, og som da lett får oppmerksomhet. Lokalt er det sakene om Kunstsiloen, flytting av containerhavn og bygging av en ny trafikkløsning på Gartnerløkka som best tjener som eksempler på saker noen ønsker å si nei til og dermed søker å lage oppmerksomhet rundt.

– Ellers er vi i Kristiansand i den situasjon at vi slås sammen med to andre kommuner, Søgne og Songdalen, og spesielt i disse to andre kommunene er det en oppmerksomhet rundt hvordan fremtiden vil bli etter sammenslåingen.

– Hvilke andre partier er det aktuelt for deg/dere å samarbeide med etter valget?

– Venstre er et sentrumsparti som i prinsippet kan samarbeide alle veier, og Venstre vil alltid søke makt for å best mulig kunne få gjennomført politikk. Dagens koalisjon, med Venstre, Høyre, KrF, Sp og Pensjonistpartiet, har gitt meget god uttelling de siste fire årene, og med det som bakteppe har disse partiene lovet hverandre å snakke sammen først etter valget. Fløypartier som Rødt, SV, Frp og Demokratene er hva som minst frister et samarbeid for Venstre, sier ordførerkandidat Ivar Bergundhaugen i Kristiansand Venstre.

Foto Kulturhuset Kilden i Kristiansand. Til høyre ser man hvordan den gamle silokaia bygges om til leiligheter. I midten de gamle siloene som skal bli kunstsenter. (Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix)

Tror på fortsatt Høyre-ordfører i Kristiansand

Vi ba politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, om hans vurdering av ståa i Kristiansand og Agder-fylkene foran valget i september. Han tror de borgerlige haler i land en ny seier – med noen forbehold.

Foto Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus. (Foto: Fe-vennen)

– De viktigste lokale sakene i Kristiansand kommune ser ut til å bli etablering av en kunstsilo i en gammel kornsilo, prosjektet kalles Kunstsilo. En privat samler gir sin kunstsamling, mot at den stilles ut i en oppusset silo. I tillegg går diskusjonen høyt om utbygging av E18 gjennom Kristiansand/Gartnerløkka opp mot bompenger og en eventuell ny byvekstavtale, skriver Udjus i en epost.

Nytt fylke i Agder

– Hvem får mest oppmerksomhet i det politiske ordskiftet i byen?

– Det er ikke lett å svare på, men jeg vil mene at Kristiansands ordfører Harald Furre (H) i alle fall er blant dem. Dette på grunn av posisjonen hans som premissleverandør i debattene, samt hans politiske ansvar for saker, men også på grunn av politisk dyktighet.

– Hva betyr rikspolitikken for debatten i Kristiansand?

– Foreløpig har ikke rikspolitikken betydd så mye for den lokale debatten, utover det faktum at Frp også her sliter lokalt med bompengesaken. Men partiet har nå gått ut av det borgerlige samarbeidet i Kristiansand, og står dermed noe friere.

– Hva mener folk om den nye fylkesinndelingen?

– Aust- og Vest-Agder slås som kjent sammen til ett fylke, Agder. Vi får dermed ett felles fylkesting. Etter min vurdering er det svært bra, da det vil fjerne en svært lang kamp mellom dagens to fylker. Nå vil vi få bli politikere som ikke har front mot nabofylket, men som velges på grunn av vilje til å jobbe for hele regionen, mener Vidar Udjus.

I utgangspunktet tror jeg på fortsatt Høyre-ordfører, med mindre KrF bytter side

Borgerlig valgseier, med forviklinger

– Kan du se noen uker inn i krystallkulen og gi noen stalltips om valgresultatet?

– Ifølge målinger vi har publisert ser Vidar Kleppe og hans parti Demokratene ut til å vinne protestvelgere i Kristiansand. Frp ligger an til å tape, og Ap sliter, om enn mindre her enn i Oslo, Bergen og Nord-Norge. Det ser ut til å bli et relativt klart borgerlig flertall i Kristiansand bystyre, men det kan bli vanskelig å stable på beina en styringsdyktig koalisjon fordi Frp har trukket seg ut, og de andre borgerlige partiene neppe vil samarbeide med Kleppe og Demokratene, sier Fædrelandsvennen-redaktøren.

– I utgangspunktet tror jeg på fortsatt Høyre-ordfører, med mindre KrF bytter side og går til Ap, mot at KrF får ordførervervet.

– På fylkesplan er det helt åpent. Her er KrF og Sp til sammen like store som Ap og H, hver for seg. Per i dag vil jeg derfor tippe at KrFs Bjørn Ropstad (faren til Kjell Ingolf) har gode muligheter til å bli fylkesordfører, sier politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus.

Veien til valget

Veien til kommune- og fylkestingsvalget 2019.

Dagens Perspektiv ønsker å lodde stemningen i hele landet i forkant av det kommende kommune- og fylkestingsvalget 9. september. I den anledning har vi spurt et knippe lokalpolitikere over hele landet om hva som er de viktigste sakene foran valget i deres distrikt. Vi har spredd oss utover – både når det gjelder geografi og de ulike politikernes partitilhørighet.

I dag: Ivar Bergundhaugen – førstekandidat for Venstre i Kristiansand.

Powered by Labrador CMS