kommentarer

Kutte eller satse?

Politikerne har levert i forhold til den økonomiske krisen, og fått mye oppmerksomhet. Nå skal ­dramaene utspille seg i landets bedrifter.

Publisert Sist oppdatert

Mange bedriftsledere forbereder seg på at de kan få færre likvide midler å rutte med. For mange av dem er jobb én å sørge for at bedriften ikke blir illikvid og går konkurs. Jobb to er å posisjonere bedriften best mulig for fremtiden. I disse dager kommer imidlertid mange til å redusere bedriftens oppside.

Og beslutningene kan få dramatiske følger for enkeltpersoner og familier på grunn av arbeidsledighet. Hvis næringslivet i sum reduserer bemanningen for mye, ødelegger det for seg selv. For ikke noe reduserer etterspørselen etter det bedriftene selger så mye som arbeidsledighet.

Hver eneste bedriftsleder i dette landet har hørt om den økonomiske krisen som de fleste eksperter mener ikke er til å unngå. Derfor handler de for å komme i forkjøpet en eventuell situasjon der bedriften enten kommer til å selge mindre eller det blir vanskeligere å få kreditt.

I prinsippet er det to ting bedriftene kan gjøre, enten kutte kostnader eller skaffe bedriften nye inntektskilder. Ryggmargsrefleksen til de fleste er å kutte kostnader. Det oppleves som mer kontrollerbart og tryggere.

Likviditetstilstanden er selvfølgelig avgjørende. Er det en fare for at bedriften kommer i en situasjon der den har for lite tilgjengelig kapital til å betale løpende utgifter, må den gjøre noe for å unngå å komme i et slikt livstruende uføre. Men å gå rett på kostnadskutt, som på sikt reduserer bedriftens inntekter, er latmannsarbeid. Som Økonomisk Rapport tidligere har gitt tips om, finnes det andre tiltak som like sikkert bedrer kontantsituasjonen i bedriften. Blant disse er mer effektiv fakturering, kortere kredittid for kundene og en kritisk gjennomgang av kapitalbindingen i bedriften. Størrelsen på varelageret, en kritisk gjennomgang av lånebetingelsene og å vurdere å leie fremfor å eie ulike typer driftsutstyr er eksempler ekspertene trekker frem som gode tiltak som kan bedre bedriftens likviditet.

Hvis man etter dette fremdeles frykter at bedriften kan få betalingsproblemer, er kostnadskutt neste skritt for de fleste. Men mange bedrifter kommer til å kutte kostnader på en måte som ødelegger for bedriftens evne til å tjene penger. Er man i en tvangssituasjon, har man ikke noe valg, men det er ikke særlig smart å se enøyd på de tiltakene som kutter kostnadene mest og raskest hvis man har rom for andre valg som er smartere på sikt. Noen kutt er mer lønnsomme enn andre selv om de ikke gir samme innhogg i bedriftens totale kostnader. Akkurat som en bedrift kan gjøre seg til fant gjennom for høyt pengebruk, kan den spare seg til fant.

Det er helt avgjørende å gjennomgå kontantstrømmen til bedriften nøye. Hvilke penger er sikre inn? Hva må vi regne med skal ut av penger? Hvor er proppene i pengestrømmen? Men like viktig er det å finne ut av driverne bak bedriftens inntjening. Hvilke nøkkelfunksjoner og nøkkelpersoner må bedriften for all del verne. I den sammenheng er nedbemanning farlig. Det sies ofte at man da risikerer å miste de beste, men enda farligere er det å miste de som er viktigst for bedriftens evne til å tjene penger. Er du sikker på at du vet hvilke personer det er?

Bedriften har heller ikke noe å tape på å tromme sammen de riktige personene, som ikke nødvendigvis er en del av ledergruppen, og på kreativ måte se om det finnes inntektskilder bedriften ikke har utnyttet, enten vi snakker om et annet marked enn det vanlige eller nye salgsmetoder. Her kan det dukke opp positive overraskelser.

Avveininger mellom kortsiktige og langsiktige virkninger er vanskelige, men de må gjøres.

Det finnes ingen fasit. Men det finnes sunn fornuft.

Powered by Labrador CMS