Nyskaping
Kvinner og menn bedømmes ulikt av risikokapitalister
Svensk studie har fått global oppmerksomhet etter funnene: Investorer foretrekker å plassere pengene sine hos mannlige entreprenører og gründere.
En studie om statlig offentlig risikokapital fra Luleå tekniske universitet har vakt oppmerksomhet over hele verden i det siste. Studien ble gjennomført i 2009, men har nå fått oppmerksomhet etter å ha bli publisert i internasjonale velrenommerte tidsskrifter som Harvard Business Review, skriver entreprenör.
Mange ser på Sverige som et likestilt land, og derfor har rapporten vakt mye oppmerksomhet, tror en av forfatterne, professor Jeaneth Johansson.
Studien består av drøyt 100 situasjoner, med søknader der statlige investorer diskuterte hvilke entreprenører som skulle få midler. Fra begynnelsen var tanken at de skulle undersøke hvordan den finansielle bedømmelsen gikk til, men etter hvert merket noe som skurret:
– Da vi begynte å kode materialet, så vi strukturer der menn og kvinner ble omtalt ulikt, sier Johansson til tidskriftet.
Forskerne fant ut at statlige risikokapitalister generelt snakket mer negativt om kvinner og mer positivt om menn. Kvinner ble dessuten oppfattet som mer passive, og menn som mer aktive og innovative.
– Generelt søker menn mer penger, og får mer penger. Kvinner søker mindre, og får oftere mindre midler enn det de har søkt om, sier hun.
Etter den første studien, som ble gjennomført mellom 2009 og 2011, ble det gjennomført en rekke oppfølgingsstudier mellom 2013 og 2015. I en av studiene undersøkte man hvordan menn og kvinners selskaper presterer rent økonomisk, og også hvordan kjønnskvoten så ut i investorgrupper.
– Blant alle investorene har det vært likestilt, og vi kan heller ikke se noen forskjell i hvordan selskaper som drives av menn skiller seg økonomisk fra de som drives av kvinner – kun ulike forutsetninger, sier Johansson til entreprenör.
Konklusjonen på studiene er at det ikke alltid er de beste selskapene som får muligheten til å vokse.