Samfunn
Laksebaronene
Fjordens røverknekter.
«Raubritter» (røverknekter) sa den tysk-romerske keiseren om de tyske ridderne som tjente seg rike på å utnytte fellesgodene som åpne veier og elver var i middelalderen.
Senere ble begrepet hentet frem og brukt om de amerikanske industrialistene. De ble kalt «robber barons» for måten de brukte fraværet av offentlig regulering til å skape seg enorme formuer – gjerne på naturlige monopoler.
De norske laksebaronene følger loven og de har lite til felles med 1800-tallets jernbanemagnat Cornelius Vanderbilt – bortsett fra at også de har tjent seg astronomisk rike på en ressurs som andre ikke har samme tilgang på.
– Jeg kjenner folk som har vært fornøyd, og de har alle gått konkurs.
Og hvem skulle trodd at det gikk an å bli milliardær i norske fjorder? Det var det i hvert fall ingen som trodde da de første pionerene startet med fiskeoppdrett på 60-tallet.
Men det gjorde det altså. Særlig når man fikk enerett på å drive i en fjord gratis av staten.
Ifølge Klassekampen har 18 av landets opprettere en samlet formue på 9 milliarder kroner.
Rikest av dem alle er den frittalende oppdretteren fra Tysnes Gerhard M. Alsaker. Han har en formue på nær 1,6 milliarder kroner.
Alsaker-konsernet fikk et resultat før skatt på 563 millioner kroner i 2018. Med en omsetning på 1,6 milliarder gir det en resultatmargin på 34 prosent.
Alsaker selv har uttalt at han aldri blir fornøyd – eller at den dagen han skulle bli det, legger han opp.
– Jeg kjenner folk som har vært fornøyd og alle de har gått konkurs, uttalte han nylig til fagbladet Kyst.no.
Han har selskap i milliardærklassen av Helge Arvid Møgster som også er skipsreder, samt Ola Braanaas (bildet) og Gustav Magnar Witsøe.
Møgster kontrollerer Austevoll Seafood og datterselskapet Lerøy Seafood. Han har uttalt at han forventer at de gode tidene vil ta slutt og at resultatene skal bli mer normale fremover.
Det utspillet kom i god tid før Havbruksutvalgets forslag om grunnrenteskatt på 40 prosent.
Ola Braanaas uttalte nylig til Dagens Næringsliv at dersom grunnrenteskatt innføres, vil han ta med seg merdene og flytte ut av landet.
Selskapet hans Firda Seafood Group omsatte for 700 millioner og hadde en driftsmargin på 23 prosent.
Laksearvingen Gustav M. Witzøe er en av verdens rikeste under 30 år. Han har for tiden 111.800 følgere på Instagram og har fått med seg stylisten Jan Thomas for satse på en modellkarriere i New York.
Deretter følger de rosa baronene en etter en med formuer i hundremillionersklassen. Shipping-milliardæren John Fredriksen er med på festen gjennom sitt eierskap av 25 prosent av aksjene i laksegiganten Mowi. Det er også en lang rekke utenlandske eiere.
LO, NHO og KS satt også i havbruksutvalget. De utgjorde mindretallet som ikke ønsket å innføre grunnrenteskatt.
Grete Fossli i LO sier at «for dem er det viktigst å beholde arbeidsplasser i Norge – og da må næringen få vokse og utvikle seg».
Raubritterne fikk ikke det. Kong Rudolf av Habsurg brant slottene deres og hang dem.