Samfunn

– Landet trenger en digital utdanningsreform

Digital sikkerhetskompetanse er i ferd med å bli et knapphetsgode, advarer IKT-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det skjer dataangrep daglig.

– Cyberkriser er del av vår nye digitale hverdag og viser behovet for økt sikkerhetsfokus. Som svar på underskuddet på teknologikompetanse er budsjettet dessverre digitalt umodent. Nå setter vi vår lit til Stortinget, sier Line Gaare Paulsen, ansvarlig for IKT-Norges kompetansepolitikk.

Hun har sett seg lei av at regjeringen ikke prioriterer digital kompetanse, heller ikke i revidert budsjett som ble presentert denne uken.

En nylig lansert kompetanserapport viser behov for 40 000 flere med IKT-utdanning allerede i 2030.

– Når IKT-bransjen selv slår alarm må det tas grep. Det jobber teknologer i alle sektorer, og vi må unngå en situasjon der konkurransen hardnes mellom offentlig og privat sektor. Regjeringens utdanningsbudsjett er dessverre digitalt umodent, sier Gaare Paulsen.

Nasjonal reform for digital kompetanse
Høyere utdanning må bli tilgjengelig for alle der de uavhengig av bosted, livssituasjon og arbeidssituasjon. For å få fylt kompetansegapet må etter- og videreutdanning i digital kompetanse styrkes.

Foto Line Gaare Paulsen i IKT-Norge. Foto: IKT-Norge.

Statsminister Erna Solberg understreket på IKT-Norges årskonferanse at 40- og 60-åringer må få etter- og videreutdanning for å møte dette økende kompetansebehovet. Regjeringen har levert bedre her ved å øke bevilgningen i RNB til Fleksible utdanninger i digital kompetanse med 45,7 millioner slik at den totale summen blir 315,7 millioner kroner.

En samlet IKT-bransje har bedt om at det opprettes et bransjeprogram for IKT-næringen, etter mal av et ti-talls andre næringer. Målet med kompetanseprogrammene er at ansatte, permitterte og ledige i bransjer med særlig behov for omstilling, får nødvendig kompetanse til å mestre endringen, og blir stående i arbeid.

– Vi setter vår lit til at Stortinget ser dette behovet og at et eget bransjeprogram for IKT-næringen blir prioritert ved neste korsvei, sier Line Gaare Paulsen.

Nasjonal reform for digital kompetanse

Norge har velutbygd infrastruktur som leveres fra IKT-næringen i dag. Hver eneste dag er flere tusen på kurs gjennom sin arbeidsgiver for å forbedre og oppdatere sine digitale ferdigheter.

– Kunnskap kan distribueres og læres over nett på en effektiv måte og på den måten spre kompetanse til hele befolkningen. Hvorfor utnytter vi ikke dette bedre? Spør Paulsen.

IKT-Norge har over lengre tid hatt dialog med politikere om hvordan vi kan bedre samhandlingen mellom myndighetenes ønske om livslang læring, utdanningsinstitusjoner og IKT-bransjen som leverer utdanningstilbud i digital kompetanse.

I juni 2020 fattet Stortinget vedtak om å opprette en digital portal for så enkelt som mulig å koble tilbud og etterspørsel av IKT-kompetanseutvikling. Vedtaket er oversendt Kunnskapsdepartementet, men uten midler til igangsetting blir det kun en tiltak for den digitale skrivebordsskuffa.

– Landet trenger en nasjonal digital utdanningsreform, og vi trenger det nå, avslutter Gaare Paulsen.

Powered by Labrador CMS