Ledelse

12 prosent lyver på cv-et

I en ny, internasjonal arbeidsplassundersøkelse innrømmer 12 prosent av de norske arbeidstakerne som ble spurt at de har vært uærlige i cv-et eller på jobbintervju.

Publisert Sist oppdatert
Undersøkelsen viser at mens 56 prosent av respondentene var sikre på at deres cv presenterte dem på best mulig måte overfor arbeidsgivere, sa 17 prosent at den ikke gjorde det, og 27 prosent visste ikke.Omtrent 84 prosent av respondentene sa at de syntes online rekruttering var effektivt, sammenlignet med 35 prosent som var fornøyde med resultatet fra tradisjonelle skrevne og postsendte søknader.

Undersøkelsen, som er gjennomført av det globale bemanningsselskapet Kelly Services, viser også at mer enn en tredjedel av norske jobbsøkere føler at deres cv ikke presenterer dem på best mulig måte overfor arbeidsgivere. Omtrent like mange bekymrer seg for hvordan de fremstår på et jobbintervju.

Mer enn 115 000 mennesker, fordelt på 33 land, deltok i den globale undersøkelsen, deriblant nesten 1800 i Norge. Et bredt spekter av temaer ble dekket med spørsmål om hvordan man finner jobber og hvordan man håndterer ulike aspekter i rekrutteringsprosessen.

Blant nøkkelfunnene:

  • 44 prosent er usikre på hvorvidt cv-et presenterer dem på best mulig måte.
  • 32 prosent er usikre på hvordan de fremstår i et jobbintervju.
  • 12 prosent innrømmer at de har vært uærlige i cv-et eller i et jobbintervju.
  • Kun 4 prosent tror at utdannelsesnivået er den beste indikatoren på hvorvidt man passer til en jobb.
  • 46 prosent mener at «å vente på svar» er den verste delen av rekrutteringsprosessen.
  • 84 prosent mener at arbeidsgivere generelt behandler dem rettferdig i jobbintervju.

Tolv prosent av kandidatene innrømmet å ikke ha vært helt ærlige i cv-et eller i et intervju. Den mest vanlige usannheten var å utelate negative detaljer fra sin fortid, samt «blåse opp» lønnen fra tidligere jobber.

68 prosent av respondentene sa at de klarte seg bra på jobbintervju, 14 prosent mente at de ikke gjorde det og 18 prosent var usikre.

Selv om oppgaven med å søke jobb og møte opp til intervju kan være skremmende, var det ifølge kandidatene ikke den verste delen av rekrutteringsprosessen.

Det verste aspektet av rekrutteringsprosessen, nominert av 46 prosent av respondentene, var «å vente på svar», fulgt av «gjennomføre jobbintervju» (16 prosent), «forberede cv» (16 %), «søke på jobb» (12 %) og «fylle ut søknadspapirer» (10 %).

Faktorene som best avgjorde om en person var den rette til jobben ble også gransket i undersøkelsen. Ved spørsmål om hvilke bestemte egenskaper folk anså som den beste indikatoren på om en person var den rette til jobben, var de overveldende faktorene holdning og personlighet, ifølge 48 prosent, fulgt av jobberfaring (27 %). Andre faktorer, som intervjuopptreden, utdannelsesnivå, referansesjekk og psykologiske testresultater, ble alle rangert lavt.

Til tross for usikkerheten hos noen av kandidatene angående deres evne til å opptre bra i rekrutteringsprosessen, følte de fleste (84 %) at de ble rettferdig behandlet av arbeidsgiverne. 14 prosent mente «noen ganger» og kun 1 prosent sa «aldri».

Den vanligste metoden for å finne jobb var via internettannonser, noe 30 prosent av respondentene hadde gjort, etterfulgt av en direktetelefon fra en arbeidsgiver eller rekrutterer (19 %), «andre metoder» (17 %), «munn-til-munn» eller «jungeltelegrafen» (14 %), direkte henvendelse til en arbeidsgiver (13 %) og avisannonser (8 %).

84 prosent av respondentene sa at de hadde registrert cv-et i en online database.

Powered by Labrador CMS