Ledelse

Den realistiske optimist

Vær optimist uten å være naiv.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes haugevis av selvhjelpsbøker og foredrag om motivasjon som forteller deg at du lett kan lykkes og at dette faktisk kommer til å skje. Problemet med å tenke at suksess er noe som kommer rekende på ei fjøl, uten at du selv må anstrenge deg, er at det feil, skriver motivasjonspsykolog Heidi Grant Halvorsson i et blogginnlegg hos Harvard Business Review.

Å tro at suksess er noe som lett kommer til deg er ifølge psykologen en oppskrift på å mislykkes.

Optimisme er en positiv drivkraft, men det er forskjell på å tro at du vil lykkes og på å tro at du lett vil lykkes, er moralen i innlegget. Eller for å si det på en annen måte; å være en realistisk optimist er noe annet enn å være en urealistisk optimist.

En realistisk optimist tror han vil lykkes, men tenker at han selv må gjøre et stykke arbeid for at så skal skje. Han har en tanke om at dette krever innsats, planlegging, utholdenhet, valg av rett framgangsmåte og planer om hvordan man skal håndtere motgang.

Urealistiske optimister tror på sin side at suksess er noe som vil skje dem. At universet vil belønne dem for positiv tenkning.

Halvorsson nevner i innlegget sitt flere eksempler på forskning som viser at det er den realistiske optimisten får best resultater. Dette være seg personer som skal ned i vekt eller studenter som er på jobbjakt.

Powered by Labrador CMS