karen_helene_ul.jpg
– Norsk næringsliv har det uendelyg mye bedre enn i nesten alle andre land, sier UiO-professor Karen Helene Ulltveit-Moe.

Ingen tro på effekt av avbyråkratisering

Publisert: 10. oktober 2013 kl 10.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Den nye regjeringens planer om å kutte 25 prosent i skjemaveldet har neppe noen særlig effekt, ifølge professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo.

– At avbyråkratisering gir vekst og større inntekter tror jeg ikke på. Det er en fin ambisjon, men jeg tror man undervurderer hvor enkelt det er i Norge allerede, sier hun til Dagens Næringsliv.

Hun tror ikke det er så mye å hente der, som man kan få inntrykk av i pressen, og viser til at Verdensbanken jevnlig lager oversikter over hvor mye tid næringslivet i ulike land bruker på ulike sider av byråkratiet. Her kommer Norge alltid veldig godt ut.

– Selv om man stønner mye, er vi blant verdens aller beste på dette området. Norske bedrifter bruker mye mindre tid på byråkrati enn i andre land. Vi er mer bortskjemte enn vi er klar over, og næringslivet har det uendelig bedre enn i nesten alle andre land, sier hun til Dagens Næringsliv.

Ulltveit-Moe har mer tro på å effektivisere offentlig sektor, slik Stoltenberg I-regjeringen hadde.

– Der mener jeg de har potensial. Det er viktig, men ikke populært, sier Ulltveit-Moe til avisen.

Saken fortsetter under annonsen