kuvaas__b__rd86.jpg
Vi får aldri vite hvordan de mest suksessrike lederne ville lyktes under andre betingelser, sier BI-professor Bård Kuvaas.

Kuvaas er kritisk til sjefslegendene

Publisert: 7. oktober 2013 kl 10.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

I en kronikk i Dagens Næringsliv stiller professor Bård Kuvaas ved Handelshøyskolen BI spørsmålet om hva vi egentlig kan lære av berømte ledere som blant andre Steve Jobs, Alex Ferguson, Kåre Valebrokk og John F. Kennedy.

Han mener at læringseffekten må tas med en klype salt.

Selv om disse lederne forbindes med suksess, er det ikke like sikkert at alle disse har hatt karrierer som utelukkende består av suksesser, skriver han.

Han presiserer at mange av disse lederne i perioder har hatt betydelig mindre suksess, og at vi aldri får vite hvordan de hadde lyktes under andre betingelser.

«Hadde Norges fotballandslag vært bedre på nittitallet med Alex Ferguson som trener? Og hvor mye av Drillos suksess i denne perioden hadde med gode fotballspillere å gjøre, og hvilken rolle spilte ungdomssatsingen under andre trenere enn Drillo?» spør han.

Kuvaas trekker frem at sjefslegender blir oppfattet som karismatiske og annerledes. Annereledesheten fremheves fordi ingen vil lese biografier om ordinære rutiner og væremåter. Derfor befestes skjeve bilder av legendenes lederatferd, mener han.

Han er kritisk til at vi skal etterape deres atferd og lederstil, siden vi ikke vet akkurat hva som har bidratt til suksessen.

Saken fortsetter under annonsen