sz413830_as_sma.jpg
Byråkratiet har vært mindre under rødgrønt styre enn da Erna Solberg satt i regjering, ifølge tall fra SSB.

Mer byråkrati med Erna

Redaksjonen - Økonomisk Rapport
Publisert: 26. juni 2013 kl 09.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Erna Solberg har flere ganger uttalt at hun vil ha mindre byråkrati og mer tjenester. Hun vil dessuten innføre en egen handlingsregel som begrenser byråkratiet. Det skriver Dagsavisen.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) er dette allerede tilfellet i dag.

Byråkratiet har slanket seg like mye under de rødgrønne som under Bondevik II, med et lite unntak, skriver avisen. Unntaket var at byråkratiutgiftene gjorde et uventet lite byks på 0,3 prosent. I Oslo ligger utgiftene til byråkrati langt over gjennomsnittet. Dette er Høyres utstillingskommune.

Les også Magne Lerøs leder: Mer telling med Høyre

Leder av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Michaelsen mener tallene forteller sitt:

– Høyre styrer i mange av de store kommunene i landet; Drammen, Oslo og Bergen. Når jeg reiser på besøk til Høyrestyrte kommuner, får jeg aldri høre at en har for mange byråkratier. Jeg synes Erna Solberg gjør et forsøk på å fordreie virkeligheten, sier han til Dagsavisen.

Solberg mener byråkratene i staten ofte overprøver folk lokalt. Antall statsansatte har økt kraftig, mener hun.

Saken fortsetter under annonsen

– Antall ansatte i departementene har økt med 6,9 prosent, mens antallet økte med 10 prosent mens Erna satt i regjering. Da synes jeg det er svakt å oppføre seg så høy og mørk som hun gjør i denne debatten, sier Michaelsen til avisen.

Det er SSBs reviderte kommuneregnskap som viser at utgiftene til byråkratiet utgjør en stadig mindre del av kommunenes lokale utgifter.