Ledelse

Rana avsetter rådmann og økonomisjef

Et enstemmig kommunestyre i Rana har vedtatt å avsette rådmannen og økonomisjefen i kommunen i forbindelse med Terra-saken.

Publisert Sist oppdatert
Den direkte bakgrunnen for vedtaket er granskingsrapporten fra PricewaterhouseCoopers om Rana kommunes håndtering av Terra-saken. Ifølge rapporten har rådmannen gått ut over sine fullmakter og informert kommunestyret for dårlig. Men rapporten slår også fast at administrasjonen og kommunen kan ha blitt ført bak lyset av Terra Securities.

Til etterretning

Rådmann Jan Reitehaug sier han tar vedtaket til etterretning, men han reagerer på at han ikke fikk varsel på forhånd om at hans stilling skulle vurderes av kommunestyret.
Reitehaug innrømmer ansvar for den situasjonen Rana kommune har havnet i etter at over 149 millioner kroner er gått tapt i de feilslåtte investeringene.
Til NTB sier Reitehaug at han ikke er enig i rapporten fra PricewaterhouseCoopers om at han som rådmann har gått ut over sine fullmakter. Han viser til et notat om rapporten som er laget i samarbeid med økonomisjef Kjell Pedersen. Der skriver de to at det er minst like gode holdepunkter og grunner til at rådmannen holdt seg til fullmaktene de hadde fått fra kommunens politikere.

Ført bak lyset

Men som det står i notatet: «Rådmannens vedtak og fullmakt ga aldri tillatelse til investeringer i produkter med den risiko som de i ettertid viste seg å ha. Det vises blant annet til en uttalelse fra advokatfirmaet Ræder som konkluderte med at Terra gikk utenfor fullmakten fra kommunen da de plasserte midler i produkter med den risikoen de etter hvert viste seg å ha.»
Et annet sted i notatet sier de to rett ut at de ble ført bak lyset av Terra som tok seg til rette bak deres rygg i spørsmålet om refinansieringene av kommunens investeringer. Det var først da bostyret kom inn etter konkursen i Terra, at dette kom opp i dagen, skriver de to i notatet.
Med et overordnet syn på det som er skjedd dreier Terra-saken seg kanskje i stor grad om en meget omfattende systemkrise med svikt på mange ledd i mange kommuner og i Kommunaldepartementet, går det fram av notatet.

Sluttavtale

Kommunestyret i Rana har gitt ordfører Geir Waage med bistand fra KS fullmakt til å gjennomføre drøftinger og eventuelle forhandlinger med sikte på å avslutte arbeidsforholdene til rådmann Jan Reitehaug og økonomisjef og assisterende rådmann Kjell Pedersen. En eventuell fremforhandlet sluttavtaleløsning med en eller begge skal godkjennes av kommunestyret.
Ordfører Geir Waage sier til NTB at han ikke vil kommentere vedtaket med unntak av det som er lagt ut på kommunens hjemmeside. Der står det at kommunestyret beklager den situasjonen Rana kommune er kommet i og vil sørge for en gjennomgang av alle rutiner for å hindre at dette kan skje igjen. Og det er også all selvkritikken som Rana kommunes politikere kommer med i sitt vedtak.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS