137314_ung_sjef.jpg

Teambuilding - en langsiktig prosess

Publisert: 14. august 2010 kl 10.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Et team blir ikke bygget over natten. For å skape et effektivt team må man investere mye arbeid og engasjement, mener Endre Sjøvold, forsker ved NTNU.

- Ledere må være ærlige om hensikten med aktiviter de setter i gang. En må gjerne belønne gruppen med middag, bowling eller utenlandstur for å ha det sosialt, men ikke kall det teambuilding, selv om det skattemessig ser gunstig ut, sier Sjøvold til E24, og oppfordrer sjefer til å kalle en spade for en spade.

Les også Bortkastede penger

Såkalte teamaktiviteter kan fort skape pinlige situasjoner for enkelte teammedlemmer. Kanskje er det en av 40 som har vannskrekk og ikke klarer å bli med på raftingen. Denne situasjone blir flau for vedkommende der og da, men kan også henge ved teamet lenge etterpå og påvirke arbeidet negativt.

Først nylig har ledere begynnt å stille krav til at teambuildingen skal ha effekt. Her er tre punkter Endre Sjøvold mener man må fokus på når man velger aktiviteter:

  • Vær bevisst på at alle team er forskjellige. Tilrettelegg for ditt team med tanke på hva dere skal gjøre under hvilke forhold.
  • Det er relasjonene mellom gruppemedlemmene som skal i fokus, ikke hver enkelt teammedlem.
  • Ha et realistisk tidsperspektiv. Teambuilding er en langsiktig prosess.

 

Annonse

Finn ledige stillinger på lederjobb.no