Tre uker med surr

Publisert: 9. februar 2008 kl 11.50
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14
En undersøkelse utført av svenske Chef viser at svenske sjefer tror at deres ansatte bruker omtrent tre uker i året på alt fra private samtaler på tjenestetelefonen til å surfe på internett eller å dra ut pauser. Kanskje tallene ikke er så veldig langt unna oss nordmenn?

I undersøkelsen har 1037 sjefer svart på spørsmål om hva som er greit og ikke på jobben. Det viser seg at yngre sjefer tillater mer enn eldre sjefer, og at kvinner er strengere enn menn. Sjefer i private selskaper aksepterer mer.

Det mest oppsiktsvekkende i undersøkelsen er likevel at sjefene svarer at de regner med at de ansatte roter bort omtrent tre uker, eller 15 arbeidsdager, i året.

De fleste sjefer anser også at det er deres oppgave å slå ned på tull. Likevel har bare åtte prosent konfrontert ansatte som skulker en gang i måneden. Ni prosent tar aldri temaet opp til diskusjon.

For å sette det hele i system: Se for deg en arbeidsplass med 20 ansatte. Hver ansatt tjener 22 000 kroner i måneden, noe som med arbeidsgiveravgift og lignende blir omtrent 30 000 kroner. Om hver enkelt tuller bort tre uker i året med private ting, som nettsurfing, telefoner og mail, koster det bedriften over 400 000 kroner i året. Over en årslønn.

I tillegg opplever hver femte sjef at tidsbruken på private ting øker. Sjefene tror det beror på tre ting; Internett, mobiltelefoner og en yngre generasjon ansatte uten sterk lojalitet.

Saken fortsetter under annonsen