Ledelse

Forsvarssjef Harald Sunde.

Valser over ledelsen

Før han ble forsvarssjef måtte Harald Sunde forplikte seg til ikke å utfordre den omstridte ordningen med at Forsvarsdepartementet og Forsvarets overkommando er samlokalisert.

Publisert Sist oppdatert

Det får Aftenposten bekreftet fra mange, ulike hold, uavhengig av hverandre. Forsvarsdepartementet og Forsvarets overkommando flyttet sammen i 2001 for å ha en såkalt integrert, strategisk ledelse. Ordningen har vært kritisert i alle år.

– Vi frykter at skillet mellom politikk og det fagmilitære viskes bort. At den militære ledelsen «knebles» av det politiske apparatet. Man får et lojalitetsfokus i stedet for å fokusere på forsvarets behov, sier medlem av forsvarskomiteen, Jan Arild Ellingsen (Frp).

– En felles enhet med en sjef som til syvende og sist er departementet og statsrådens mann, vil farge budskapene, i alle fall ubevisst. Det gjelder særlig siden departementets kommunikasjonsenheter i større og større grad blir en integrert del av den politiske ledelsen, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet sier ordningen med integrert ledelse gir mer forsvar for hver krone ved at staben nå har færre mennesker og at samlokaliseringen gir en militærfaglig kompetanseheving i hele systemet.

Powered by Labrador CMS