Samfunn
Ledighet er bekymring nummer én
Arbeidsledighet er det folk rundt i verden er mest bekymret for, viser en ny, internasjonal meningsmåling. Korrupsjon er den nest største bekymringen, mens fattigdom og sosial ulikhet kommer på tredje plass.
Hvilke tre forhold er du mest bekymret for? Dette spørsmålet har meningsmålingsinstituttet Ipsos MORI stilt til 20.000 mennesker i 27 land i ulike deler av verden.
35 prosent av de spurte oppgir arbeidsledighet som en hovedbekymring. 34 prosent svarer økonomisk og politisk korrupsjon, og like mange trekker fram fattigdom og sosial ulikhet.
Kriminalitet og vold kommer også høyt opp, mens færre er bekymret for terrorisme. 17 prosent oppgir dette som noe av det de er mest bekymret for, mens 13 prosent trekker fram kontroll med innvandring som en hovedbekymring.
Meningsmålingen ble tatt opp i januar i år og omfatter drøyt 20 000 voksne mennesker under 65 år. Norge er ikke med i undersøkelsen.
Selv om arbeidsledighet topper listen, er færre bekymret for dette enn for noen år siden. I en tilsvarende undersøkelse i 2010, oppga mer enn halvparten at ledighet svar en hovedbekymring.
«I Italia, Spania og Serbia oppgir 60 prosent eller mer at arbeidsledighet er en hovedbekymring.»
Store forskjeller mellom land
Hva folk er bekymret for, varierer mye fra land til land. Bekymringen for arbeidsledighet er størst i Sør-Korea og Italia, mens folk i Sør-Afrika er mest bekymrer for korrupsjon. Bekymring for fattigdom og sosial ulikhet er størst i Russland og Ungarn.
Også mellom ulike land i Europa spriker oppfatningene av hva som gir størst grunn til bekymring. Svarene avspeiler blant annet at landene i ulik grad er rammet av økonomisk krise og arbeidsledighet.
I Italia, Spania og Serbia oppgir 60 prosent eller mer at arbeidsledighet er en hovedbekymring. Blant tyskere er det bare 11 prosent som svarer dette, mens andelen er 16 prosent blant briter og polakker.
I feil retning
I meningsmålingen er folk også spurt om de mener utviklingen i hjemlandet generelt går i riktig eller gal retning. Svarene viser at pessimistene er i flertall: Om lag seks av ti mener utviklingen deres land går i feil retning.
Også her er det store forskjeller mellom landene. Bekymringen er størst i Brasil, Mexico og Italia, der mer enn 80 prosent mener at utviklingen går i feil retning.
Folk i Kina og India er mest optimistiske. Hele 92 prosent at kineserne mener at utviklingen i hjemlandet går i riktig retning, og blant inderne er det 72 prosent som mener utviklingen går i riktig retning.