Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Lettere å prate om ekteskapstrøbbel enn problemer i egen økonomi

Dette kan by på ekstra utfordringer for mange i tiden fremover, advarer BI-ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn flest synes det er enklere å prate om både problemer i ekteskapet og egne helseutfordringer enn dårlig økonomi.

Det kommer frem i en representativ undersøkelse som Klarna har fått utført.

Dette synes nordmenn det er vanskeligst å snakke om:

1. Problemer knyttet til seksualitet (24 %)

2. Økonomiske problemer (18 %)

3. Problemer i tilknytning til ekteskap/ forhold (13 %)

4. Helseproblemer (12 %)

5. Problemer som andre nære pårørende har (10 %)

6. Problemer på jobben (3 %)

– Det er overraskende lite åpenhet blant nordmenn når det gjelder å snakke om sine egne økonomiske problemer. I en tid hvor flere hundre tusen har blitt permittert er det ekstra viktig å ha fokus på åpenhet rundt denne tematikken. Det er ofte lettere å kunne prate om dette, både for de som sliter og de som er rundt dem, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad i en pressemelding.

Det er bare problemer knyttet til seksualitet som rangeres som vanskeligere å prate om enn utfordringer i egen økonomi.

Fordommer mot dårlig økonomi

Førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning, Per-Magnus Moe Thompson, tror at de mindre alvorlige tilfellene av økonomiske vansker holdes skjult av flere grunner.

– Det eksisterer nok en del fordommer om folk med dårlig økonomi – for eksempel at de er mer uansvarlige – og det kan være grunnen til at mange unngår å prate om pengeproblemer. Samtidig tror jeg denne undersøkelsen også forteller oss at mange knytter egenverd og selvfølelse opp mot hva de tjener og hva de klarer å skaffe seg. Når du ikke strekker til økonomisk opplever mange det som skamfullt, særlig dersom omgivelsene er i en bedre økonomisk situasjon, sier førsteamanuensisen ved BI.

Han tror at det ligger dypt i mennesker å tenke at andre har seg selv å takke når de havner i trøbbel, men at vi selv gjerne forstår våre egne problemer i lys av utenforliggende årsaker. Samtidig viser forskningen i det store og det hele at åpenhet rundt vanskelige ting er forbundet med bedre mental helse, høyere livskvalitet og mer velfungerende relasjoner.

I undersøkelsen ble seks konkrete problemer listet opp. Nærmere en av fem spurte (18 prosent) svarte at økonomiske problemer er det vanskeligste temaet. Det er spesielt kvinner og aldersgruppen 30-39 år som sliter mest med å prate om dette.

Tre av ti tror på et dårligere økonomisk neste halvår

Ifølge undersøkelsen oppgir tre av ti at de ser for seg at det neste halvåret i 2020 vil bli dårligere rent økonomisk enn det halvåret som vi snart har lagt bak oss.

– Heldigvis er de aller fleste nordmenn veldig flinke til å betale regningene sine. Vi gir kundene vår full oversikt over alle kjøp som er gjort med oss i appen vår og på nett. I tillegg er vår kundeservice-chat åpen 24 timer i døgnet, som gjør at man i fred og ro kan kontakte oss på kvelden hvis man ønsker det. Vi finner nesten alltid gode løsninger sammen med kundene våre, men alt starter med åpenhet, sier Elvestad.

Ikke vær for kjapt ute med «koronaforklaringen»

For å hjelpe mennesker med økonomiske problemer tror førsteamanuensisen ved BI det lønner seg ikke å være for kjapt ute med «koronaforklaringer» på utfordringene.

– Selv om korona på et rasjonelt plan forklarer det at mange strever økonomisk om dagen, er nettopp forklaringer sjelden det vi trenger når livet er vanskelig. Skal du være en god venn, bør du møte dem som sliter med empati og aksept for deres situasjon. Det vil være mye mer lindrende med et «det forstår jeg er vanskelig,» enn at «alt blir bedre etter korona», sier førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning, Per-Magnus Moe Thompson.

Powered by Labrador CMS