Samfunn

Tor Mikkel Wara på Fremskrittspartiet valgvake i Oslo under stortingsvalget i september 2013.

Liberalisten vender tilbake

Du skal lete lenge for å finne en Frp-er som politisk har stått lenger fra Sylvi Listhaug og Per Sandberg enn det Tor Mikkel Wara har gjort.

Publisert Sist oppdatert

Om vår ferske justisminister vil fortsette å stå for den samme politikken som han gjorde før han trakk seg fra alle politiske verv i 1994, er imidlertid langt fra sikkert. Som Carl I Hagen sier til Hegnar online i dag: «Han har nok blitt mer voksen».

Er det en ting den erfarne PR-mannen Tor Mikkel Wara kan, så er det å selge et budskap. Enda bedre er han nok på å finne et budskap som selger.

Så det er langt fra sikkert at den gamle liberalisten vil falle tilbake til sine gamle Frp-politiske synder – som at «innvandring er en berikelse for samfunnet», at kristen formålsparagraf i skolen bør vrakes, at man skal stå opp for homofiles rettigheter og ha en liberal holdning til genforskning og bioteknologi.

Dersom Wara mener det lønner seg å innta en annen holdning, så gjør han kanskje det.

Men faktum er at mange av de politiske sakene Wara og hans meningsfeller blant de utskjelte «liberalistene» fra Frps tidlige 90-tallsårgang er blitt en realitet. For eksempel kan homofile gifte seg og statskirken er avviklet. Og hans en gang så positive holdning til innvandring, kan han nok lett komme unna med i dag. For som liberalist er innvandring kanskje en berikelse – «men bare så lenge det ikke koster staten noe».

Tor Mikkel Wara er finnmarking med finske aner. Han er født Karasjok i 1964, dit tippoldefaren kom fra Nord-Finland en eller annen gang på 1860-tallet, ifølge Wikipedia.

Faren var politimann, så på ett eller annet vis kan man vel si at sønnen endelig går i sin fars fotspor, men det tok tid – og en lang omvei – før Wara havnet i justissektoren. Selv har Wara studert statsvitenskap og sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo, samt markedsføringsledelse ved BI.

Har mannen fritid? Det sies at han sjelden ses i T-skjorte og jeans. Men han kan observeres i fallskjerm. Tor Mikkel Wara er fallskjermhopper og har faktisk gått i lære hos sin statssekretær i Justisdepartementet Knut Morten Johansen, hevder nesten sikre kilder.

Politikkinteressen startet imidlertid tidlig:

– Da jeg var 15 år, begynte jeg å abonnere på «Fremskritt». Der så jeg en presentasjon av Arve Lønnums bok «Enkeltmenneskets siste skanse». Jeg bestilte boka, leste den, og bestemte meg for å melde meg inn i Fremskrittspartiet, har Wara tidligere fortalt i et intervju med avisa Nordlys.

Enkeltmenneskets frihet har stått sentralt i Waras politiske virke. Han var en ekte liberalist, og flere av dem fant veien til Fremskrittspartiet på 1980- og begynnelsen av 1990-tallet.

Tor Mikkel Wara ble lenge regnet som en av Frps fremste ideologer, og i mange år var han ansett som partiets «kronprins» og Carl I. Hagens arvtager – når den tid eventuelt skulle komme. Han satt på Stortinget fra 1989 til 1993, og var nestformann i partiet i to år – fra 1991 til 1993.

«Hvis dere ikke aksepterer demokratiske spilleregler og støtter flertallets avgjørelser, så kan dere bare pelle dere vekk!»

Men de som har fulgt Fremskrittspartiet en stund, husker godt den interne borgerkrigen mellom «liberalistene» på den ene siden og «populistene» eller «de verdikonservative» på den andre. Under det dramatiske landsmøtet på Bolkesjø i 1994, var formann Carl I. Hagen nådeløs overfor liberalistene:

– Hvis dere ikke aksepterer demokratiske spilleregler og støtter flertallets avgjørelser, så kan dere bare pelle dere vekk! tordnet han fra talerstolen.

Da hadde Wara allerede gått av som nestformann og sagt nei takk til gjenvalg til Stortinget. Etter landsmøtet på Bolkesjø, eller «Dolkesjø», som det gjerne ble hetende i ettertid, trakk Wara seg også fra FrpU og meldte seg helt ut av politikken. Det var han ikke alene om. En lang rekke av «liberalistene» forsvant fra Frp etter Bolkesjø.

Senere har Carl I. Hagen uttalt at blant alle dem som forlot partiet i de turbulente årene 1993 og 94, er det kun Wara «han savner».

Foto Avtroppende nestformann Tor Mikkel Wara på talerstolen under Frps landsmøte i 1993. (Bjørn Sigurdsøn / NTB / SCANPIX)

Det var etter Bolkesjø at karrieren som PR-rådgiver tok av for Tor Mikkel Wara.

Men Wara var ikke den eneste forsmådde Frp-eren som fant veien til den ferske, men raskt voksende PR-bransjen. Jan Erik Fåne, Lars Erik Grønntun, Ellen Wibe og Jan Ottersen er bare noen av de unge Frp-erne som senere har skapt seg en karriere innen PR og kommunikasjon. Faktisk har Frp-restene fra Bolkesjø i stor grad bidratt til å bygge opp norsk PR-bransje. Den mest kjente og – i bransjen – mest sagnomsuste av dem alle, er Tor Mikkel Wara. I kommunikasjonsbransjen ble han nærmest en myte – han er kjent for å ta de viktigste, hemmeligste og best betalte oppdragene.

Faktisk har Frp-restene fra Bolkesjø i stor grad bidratt til å bygge opp norsk PR-bransje

PR-karrieren startet han som en av Hans Geelmuydens mest betrodde menn i Geelmuyden.Kiese.

Men etter noen år kom Wara på kant med sin mektige sjef, og i 1997 brøt han og kollega Ole Madland ut og startet opp byrået Madland og Wara. Internt i Geelmuyden.Kiese hadde det lenge gått rykter om at de to ville starte for seg selv, og da Geelmuyden krevde, om ikke evig, så en viss periode med troskap, var bruddet et faktum. En krangel om ubetalte bonuser endte nesten i retten, men ble til slutt avgjort med et forlik.

Nå skriver vi 1997. Det gikk i noen år fint for PR-gutta i Madland og Wara før de kom i trøbbel igjen. Da som rådgivere for det korrupte selskapet Finance Credit, der eierne til slutt ble dømt for økonomisk kriminalitet.

Madland og Wara ble beskyldt for så mye snusk at Økokrim ble interessert i de to. Slikt er ikke bra for business, og Økokrim valgte å sende ut en pressemelding der det het at «intet negativt var funnet, verken hos selskapet eller de to enkeltpersonene».

I First House fikk Wara etter hvert sin forgjenger i Justisdepartementet, Sylvi Listhaug, som kollega

Byråets rykte var det imidlertid for seint å rette opp, og Madland og Wara ble snart historie. I noen år jobbet Tor Mikkel Wara for sitt eget enkeltmannsforetak, før han i 2010 ble en av grunnleggerne i det i dag så velkjente og nokså beryktede – men etter eget utsagn «unike» PR-byrået First House, sammen med blant andre Per Høiby, Bjarne Håkon Hansen og Jan Erik Larsen.

Wara er ofte blitt omtalt som en del av det som i en artikkel i Dagbladet ble beskrevet som «Den skjulte makteliten», på grunn av den posisjon han har opparbeidet innen PR-bransjen. Under et intervju med Dagbladet så tidlig som i 2003 mente han selv at han hadde «mer makt enn mange stortingsrepresentanter», men påpekte samtidig at det fantes stortingsrepresentanter som «hadde betydelig mer makt enn han selv».

Selv om Wara trakk seg ut av politikken i 1994, skal han siden midten av 2000-tallet ha vært en av Siv Jensens nærmeste rådgivere utenfor partiapparatet. Under valgkampen i 2009 ble han av flere Frp-ere til og med omtalt som statsrådsemne:

«Som tidligere finanspolitisk talsmann på Stortinget, er Wara en åpenbar kandidat til rollen som finansminister», het det den gang.

Foto Kumpanene Bjarne Håkon Hanssen og Tor Mikkel Wara fra First House sammen på en «helsepolitisk lunsj» som Spekter arrangerte i 2014. (Vidar Ruud / NTB scanpix)

I First House fikk Wara etter hvert sin forgjenger i Justisdepartementet, Sylvi Listhaug, som kollega. Da hun gikk fra PR til politikk i 2013, kom det et krav om at hun måtte offentliggjøre sin kundeliste fra First House. En sladdet versjon ble etter mye debatt og enda mer om og men offentliggjort – den fullstendige listen ble visstnok kun vist til departementsråden i Landbruksdepartementet.

Tor Mikkel Waras kundeliste er garantert mye, mye lenger enn den Listhaug kunne blafre med. Allerede har Rødt, SV og Sp krevet å få se den. Også hans tidligere sjef – og fiende – Hans Geelmuyden, krever at Wara legger fram sine kundelister.

– Selvfølgelig må han fortelle hvem han har hatt som kunder: Det dreier seg om vi kan ha tillit til ham som justisminister, sier Geelmuyden til VG.

First House har allerede offentliggjort noen av kundene den nye statsråden har hatt, men det dreier seg kun om kunder som selv synes dette er helt greit. Det holder ikke for opposisjonen.

Det blir nok litt støy i Justisdepartementet denne gangen også.

Statsminister Erna Solberg og ny Justisminister Tor Mikkel Wara på Slottsplassen etter ekstaordinært statsråd på Slottet onsdag. (Cornelius Poppe / NTB scanpix)
Powered by Labrador CMS