Samfunn

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) legger nå fram den første helhetlige stortingsmeldingen om energipolitikk siden 1999.

Lien legger fram energimeldingen

I dag legger regjeringen fram den første helhetlige stortingsmeldingen om energipolitikk på 17 år. Det vekker både uro og store forventninger.

Publisert Sist oppdatert

Den siste tida har regjeringen vært i sonderinger med støttepartiene på Stortinget om innholdet i meldingen. Men det er slett ikke alt som er kjent for stortingsrepresentantene, ifølge lederen i energi- og miljøkomiteen, Venstres Ola Elvestuen.

– Det er sider her som jeg er like spent på som deg, sier Elvestuen til NTBs journalist.

– Jeg har heller ikke lest meldingen, supplerer Odd Henriksen i Høyre.

Ifølge Elvestuen er noen spørsmål avklart, mens andre ikke er det.

– Det er ikke slik at det er en melding som legges fram i fellesskap. Vi er med på noen elementer, sier han.

Har tilpasset seg støttepartiene

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) legger ikke skjul på at det kan ligge ting i meldingen som ikke alle vil være like fornøyd med. Men ren Frp-politikk blir det ikke.

– At det kommer til å være punkter i meldingen hvor Venstre og KrF kommer til å si at vi skulle vært mer ambisiøse, og at vi skulle gjort noe annet, det tror jeg. Men jeg har forsøkt å bygge denne meldingen basert på at det er fire partier som i fellesskap har sørget for at vi kan sitte i regjering, sier han.

Fredag har han invitert til pressekonferanse ved Rånåsfoss kraftverk i Sørum. Hva tema for pressekonferansen er, har Olje- og energidepartementet offisielt ikke sagt noe om. Datoen for framleggelse av meldingen er fortsatt ikke bekreftet, og beskjeden fra Lien er kun at den er «rett rundt hjørnet». Men det er energimeldingen som skal legges fram.

Kraftoverskudd

Bakteppet er en ny situasjon med det Lien kaller et «brukbart» overskudd av kraft i Norge. Samtidig krever Parisavtalen et betydelig skifte fra fossile brensler til fornybar energi.

– Skal vi bidra til å oppfylle det vi ble enige om i Paris og bidra til globalt mer bærekraftige energisystemer, så er vi nødt til å finne måter å bruke dette kraftoverskuddet på, sier Lien.

Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge, sier han håper på en melding som bidrar til å legge grunnlag for ny industri i Norge – for eksempel for datalagring, som krever mye kraft.

– Vi er i ferd med å gå inn i en periode med stort kraftoverskudd, og da er spørsmålet mer hvordan denne kraften skal tas i bruk, enn hvordan vi skal produsere mer, sier han.

Bekymret for vassdrag

Miljøvernere melder også om store forventninger til energimeldingen, men har samtidig rettet krass kritikk mot Olje- og energidepartementet for å holde petroleumspolitikken helt utenfor i denne stortingsmeldingen.

– Vi mener det er et stort problem hvis energimeldingen ikke ser på det som er vårt største klimaproblem, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til NTB.

Han sier han også er urolig for statusen til de 389 vassdragene som er vernet mot kraftutbygging i Norge. Frykten er at det skal bli omkamp.

Den bekymringen deles av Terje Aasland i Arbeiderpartiet.

– Hvis de åpner for å gå inn i verneplanen for å bygge ut mer kraft, gjør de en stor bommert, sier Aasland.

– Da åpner de opp hele diskusjonen om verneplanen på nytt, og da er det nok slik at mange kanskje vil verne mer enn regjeringen vil, advarer han.

Powered by Labrador CMS