Samfunn

LO-leder Gerd Kristiansen.

LO ber Stortinget utsette omstridt EU-sak

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet om hvorvidt Finanstilsynet skal kunne underlegges Brussel er altfor hastig behandlet av Stortinget, mener LO-leder Gerd Kristiansen. Hun ber Stortinget utsette saken.

– Saken er spesielt viktig siden den dreier seg om avståelse av myndighet, heter det i et brev som LO-lederen tirsdag sendte alle partiene på Stortinget, og som NTB har fått tilgang til. Overfor Klassekampen slår Kristiansen fast at LO nå presser på for å få saken utsatt.

– Dette kjøret er preget av hastverk, konstaterer hun.

Håper på Ap

LO-lederen sitter i kraft av sin stilling i Aps sentralstyre. Nå håper Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at LO vil påvirke Arbeiderpartiet til enten å utsette saken eller fristille sine representanter når saken skal opp for Stortinget i plenum mandag.

– LO er en betydelig aktør som har sterk innflytelse på Arbeiderpartiet. Jeg mener Ap bør opprettholde tradisjonen med å fristille sine representanter i EU-spørsmål. Dette er tross alt den største suverenitetsavståelsen fra norsk side siden 1992, sier han til NTB.

Senterpartiet akter å stille til mandagens votering med fulltallig gruppe, noe som innebærer at alle andre partier vil gjøre det samme. Dermed vil alle Stortingets 169 representanter være til stede ved avstemmingen.

Sp, SV og KrF er imot forslaget og kan i salen på mandag få følge av enkeltrepresentanter fra Frp og Venstre, som har varslet at de ønsker å stemme imot egen gruppe. Ettersom saken innebærer norsk suverenitetsavståelse krever den i tråd med Grunnlovens paragraf 115 tre firedelers flertall for å vedtas. Et utvalg Ap-representanter kan dermed vippe voteringsutfallet i mindretallets favør.

Juridisk betenkning

Senterpartiet har gjort flere forsøk på å få omstøtt eller utsatt saken. Onsdag følger partiet opp med et representantforslag som ber presidentskapet innhente en uavhengig juridisk betenkning før saken blir avgjort. I praksis ber partiet da på nytt om at saken utsettes, slik LO også oppfordrer til.

– LO innser – som oss – at mange sider ved denne saken ikke er tilstrekkelig opplyst. Det er ingen grunn til at dette spørsmålet skal hastes igjennom på denne måten. Regelverket har tross alt vært på plass i fem og et halvt år, sier Vedum.

– Stortingsflertallet bør ikke frykte en opplyst debatt som sikrer at vi vet hva vi gjør, tilføyer han.

Står på sitt

Til tross for LOs engasjement i saken, er det i øyeblikket lite som tyder på at Arbeiderpartiet vil endre mening.

– Vi har i likhet med alle andre partier med unntak av Senterpartiet stemt for å behandle saken. Spørsmålet er behandlet av vår gruppe, og komiteens innstilling er avgitt, sier Aps Truls Wickholm til NTB.

Han medgir at saken har hatt en hastig behandling i Stortinget, men tilføyer at den har vært godt kjent lenge, og at både den sittende og den forrige regjeringen har jobbet med saken siden 2010. At man lener seg på det såkalte topilar-systemet, ved formelt å være underlagt EFTAs kontrollorgan ESAs finanstilsyn og ikke EUs, har også betydning, mener Wickholm.

– Jeg er ikke kjent med at noen i vår gruppe har bedt om å bli fristilt, tilføyer han.

Argumentet om at Norge ikke direkte vil bli underlag EUs finanstilsyn, kjøpes ikke av Sp-leder Vedum, som mener ESA i praksis kun vil kopiere vedtakene som blir fattet av EUs finanstilsyn.

Powered by Labrador CMS