Velferd

AVVISER INNSTRAMMING: LO går imot forslaget til å heve terskelen for å få AAP for unge. –Mange av de unge vil kunne havne i en meget vanskelig økonomisk situasjon, som vil gjøre livet enda vanskeligere for dem, sier LOs 1. nestleder, Peggy Hessen Følsvik.

LO sier nei til AAP-innstramming

LO avviser forslaget fra Sysselsettingsutvalget om å gjøre det vanskeligere for unge å få arbeidsavklaringspenger.

Publisert Sist oppdatert

Terskelen for å få arbeidsavklaringspenger (AAP) bør heves for unge under 30 år. Det er blant forslagene fra det regjeringsoppnevnte Sysselsettingsutvalget.

Utvalgets flertall mener at det bør være en periode på ett år med annen innsats før AAP kan bli innvilget til unge som ikke kommer fra maksimal sykepengeperiode og som ikke har et beregningsgrunnlag på minst 1,5 G.

Forslag om innstramming i AAP-ordningen ble fremmet av Sysselsettingsutvalgets ekspertgruppe i 2019, og blir altså nå også fremmet av det utvidete Sysselsettingsutvalget, der lederne i de åtte hovedorganisasjonene i arbeidslivet har vært med.

LO-dissens om AAP

LO har tatt dissens på flere av utvalgets forslag. Organisasjonen går blant annet imot forslaget om å gjøre det vanskeligere for unge mennesker å motta arbeidsavklaringspenger.

– Dette forslaget følger opp både ekspertutvalgets og den borgerlige regjeringens aktive innsats for å svekke denne ordningen, særlig for unge. Mange av de unge vil kunne havne i en meget vanskelig økonomisk situasjon, som vil gjøre livet enda vanskeligere for dem. Det er ikke greit, sier LOs 1. nestleder, Peggy Hessen Følsvik, i en pressemelding.

Uenig i forslag om uføretrygd

Sysselsettingsutvalget foreslår også å innføre forsøk med en ny form for arbeidsrelatert uføretrygd der en kan være gradert uføretrygdet og arbeide med en lavere lønn, tilpasset ens produktivitet og arbeidsevne.

Også dette forslaget er LO uenig i:

– LO kan ikke akseptere dette forslaget og har fremmet en dissens som eneste medlem av utvalget. Det å bestemme en persons arbeidsproduktivitet som grunnlag for den trygdejusterte lønnen, er en komplisert, om ikke umulig oppgave. Dette er en måte å måle mennesker på som vi ikke kan stå inne for. Ordningen kan smitte og lede til et press for lavere lønn for andre sårbare grupper, sier Følsvik.

LO sier også nei til forslaget til endringer i sykelønnsordningen fra flertallet i Sysselsettingsutvalget.

Powered by Labrador CMS