Nyskaping

Solstasjon: Slike solstasjoner gir strøm på landsbygda i Kamerun.

Lyser opp landsbyer i Kamerun

Stein Skjørshammer og hans team har nylig «lyst opp» den tredje landsbyen i Kamerun – med fornybar energi fra solcellepaneler.

Publisert Sist oppdatert

Mens den store satsingen på fornybar energi lar vente på seg i nord, investeres det i Afrika.

Solstasjoner lages av solcellpaneler som fraktes ned i nordiske kontainere. Fra solstasjonene kobler man energi direkte til husene, gjennom egne kabler som eies av datterselskapet SunErgy Cameroon Ltd. Tilkobling til husene bekoster SunErgy og strømmen koster deretter bare noen øre per dag.

– Det startet med at jeg tenkte at jeg ville gi 10 år av livet til å gi noen som ikke var så heldige som meg. Jeg møtte en professor fra Kamerun ved Universitetet i Helsinki og tenkte «let’s do it in Kamerun». Etter samtaler med Rec- og Scatec-grunnlegger Alf Bjørseth fant vi ut at solstrøm måtte være topp, forteller Stein Skjørshammer.

Fra de lokale solstasjonene kan SunErgy fra Norge tilby kabel-TV og internett. De er laget med solcellepaneler fra REC – alt er kjent teknologi som er kunnskapsbasert og testet. Nyskapingen ligger i det helhetlige konseptet, hvordan gi strøm til alle.

– Med tilgang til verden, som internet og TV, kommer nye forretningsmuligheter. Vi trener mennesker i hvordan de starter opp sin egen bedrift og tilbyr mikrofinansiering for de som trenger det.

Nedbetalingsmuligheter med mikrofinans

Mikrofinasieringen gis også til de som ikke har råd til å betale installeringen av strømnett, kabel og internett til eget hus på en gang.

– Uten den hadde det vært vanskelig, selv om området er rikt på kakaoproduksjon og bønder har egen eiendom. Men innhøstningen av kakao skjer bare fire ganger i året og da tilpasser vi innbetalingen av lånet i sesongene. Vi har ikke mistet en krone, fordi det går mye på heder og ære, og den lokale justisen er streng.

Da vi slo på strømmen var det stor stas

Stein Skjørshammer, tidligere professor og CEO for SunErgy med base i Norge og Kamerun, har skrevet boka: «African Village Entrepreneurship» for folk med begrenset kunnskap, erfaring, økonmi og bakgrunn.

– På bakgrunn av boka lager de nå en serie på den største engelsk- talende TV-stasjonen i Kamerun, som går ut i hele Sub-Sahara. I programmer snakker de med forskjellige entreprenører.

Lysere liv

Foto SunErgy-gründer Stein Skjørshammer. (Foto: Privat)

SunErgy skal gi lys og elektrisitet til 600.000 mennesker (cirka 115.000 familier) i det sørvestlige hjørnet av Kamerun.

– Det er 92 landsbyer vi vil «lyse opp». Nå har vi nettopp lyst opp den tredje landsbyen og gitt strøm til 3500 personer der. Det var utfordrende med fire timer til nærmeste by, langt inne i regnskogen. Da vi slo på strømmen var det stor stas. Alle var ute i hovedgaten. Og det var gripende å se mor, far og åtte unger i spenning foran TV apparatet for første gang. Vi skaffer også brukte TV-apparater og gir til befolkningen som ønsker det.

Nå får SunErgy mange forespørsler, Det er 10.000 landsbyer i Kamerun. Og 1,5 milliarder i verden som ikke har strøm, forteller Skjørshammer.

Startet med egne penger

– Min partner Ole Hallvard Haugen og jeg brukte alle våre penger til å hjelpe den første landsbyen. Da inviterte vi alle vi kjenner til å investere i SunErgy AS. VI har fått ca. 1,5 millioner fra NORAD og vi har en søknad til inne nå. GIEK ga oss garantitilsagn fordi vi jobber med fornybarenergi i Afrika med 30 prosent norsk innhold. Jeg er i hele tatt positivt overrasket over norske myndigheter og hvor godt samarbeid vi har, tro meg, poengterer Skjørshammer.

Siden den spede starten for fem år siden har SunEnergy vokst og har i dag 36 ansatte, de fleste i Kamerun.

– Grunnen til at det har gått så bra er at dette prosjektet er lokalt forankret. De lokale sjefene kommer fra flere landsbyer og vil ha strøm. Nå har vi et godt forhold til statsministernes kontor. Det er personlige relasjoner fra den lokale høvdingen og det lokale byråkratiet. Da stiller de en tomt til disposisjon fire ganger så stor enn det vi trenger, slik at solstasjonen kan vokse etter forbruket i landsbyen.

Hjelp til kvinner

I utviklingsland bruker kvinner veldig mye tid til å bære vann, vaske klær for hånd, bære ved og lage mat.

– Vi øker nå strømtilgang til husholdninger som vil halvere kvinners tid til husarbeid, som vanligvis er minst 8 timer per dag. De frigjorte timene kan bli opptil 30 timer i uka og 120 timer i måneden, som kan brukes til å hjelpe barna med skole, eller bidra til familiens økonomi med en liten forretning.

Når Sun Energi inntar en landsby, gir det ringvirkninger. 40 mann i arbeid må ha overnatting og mat. Noen må selge led-lyspærene, og elektrikere og mekanikere får mer å gjøre. Noen har startet med fryserom for fisk, frukt og grønt, en annen med bakeri. Solenergi i landsbyen skaper nye muligheter.

Powered by Labrador CMS