Samfunn
– Målstyring er tillitsstyring satt i system
Politikerne bør ikke gi slipp på målstyring, men de må styre i stort og akseptere at det av og til skjer feil, mener Kristin Clemet i Civita.
Politikerne må ta sin del av skylden for at mål- og resultatstyringen ikke fungerer som den skal. De har ofte mange og urealistiske ønsker. Av og til også motstridende.
Det skriver leder i tankesmien Civita, Kristin Clemet i Aftenposten 16. februar.
Hun deler bekymringen for at det brukes for mye tid på måling, rapportering og kontroll og at det kan gå på bekostning av den jobben offentlig ansatte, som lærere, leger eller politi, egentlig er satt til å gjøre.
Krever mot til å stå i stormen
Den bunner, etter hennes mening, i at når politikerne blir holdt ansvarlig for hva som skjer, av mediene eller pressgrupper, blir toleransen for feil og manglende kunnskap liten. Da er det lett å ty til økte rapporteringskrav.
Clemet mener likevel løsningen ikke ligger i å gå vekk fra mål- og resultatstyring. Hun skriver at «mål- og resultatstyring på sitt beste er nemlig tillitsstyring satt i system».
Hun tar i stedet til orde for at det bør styres bedre i stort og mindre i det små. Men hun understreker at det krever politisk vilje til å akseptere at vi ikke har detaljkunnskap om alt, at det av og til skjer feil, og mot til å stå i mediestormen når den kommer.
Målingens tyranni
Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre har blitt stadig mer kritisk til strenge måleregimer, samtidig som han har blitt tydeligere på at tillitsbasert styring kan være et attraktivt alternativ til klassisk målstyring.
- LES OGSÅ | Lover at Ap vil fjerne ABE-reformen
– Å styre etter mål har blitt til en pervers, detaljert målstyring, sa Ap-lederen da han talte på LO Stats kartellkonferanse i november.
I fjor gjestet professor Jerry Z. Muller Norge og Direktoratet for Økonomistyring Styringskonferanse. Muller er forfatter av boken "The tyranny of metrics" hvor han stiller spørsmål ved målstyring.
Slik Muller ser det, måles det for mye. Oftere kan man stille spørsmålet: Er det nødvendig med enda mer data?
- LES OGSÅ | Målingens tyranni
Men mål fungerer
Akademikere som studerer målstyring peker gjerne på at mål i seg selv kan være bra å strekke seg mot.
En studie fra USA viste nylig at målstyrte fabrikker var både mest produktive og nyskapende.
- LES OGSÅ | – Målstyring er bra
Sosialpsykolog Adam D. Galinsky har vist at målstyring er et tveegget sverd, og at klart definerte mål å strekke seg etter er det som fungerer aller best.