Samfunn

– Man ser fullstendig feil på jernbanen i Norge

Den tidligere NSB-sjefen Osmund Ueland mener man har gått feil til verks i forsøket på å styrke jernbanen.

Publisert Sist oppdatert

– Man ser fullstendig feil på jernbanen i Norge. Man burde ha mot nok til å si at man skal bygge en jernbane som vinner over bilen, men det gjør man ikke, sier han.

Ueland mener politikerne burde være opptatt av regionsutvikling og finne løsninger hvor utbygging jernbanen kan bidra til å styrke regionene. Hovedprioriteringen burde, ifølge ham, være rette spor fra hovedstaten til Göteborg, Lillehammer og Kristiansand.

– Det er slike grep jernbanen trenger, ikke krangling om hvem som skal kjøre togene, oppretting av selskaper, flytting av bokser og stadige påfunn av nye navn, sier han.

Fra pensjonisttilværelsen følger han fortsett med på alt som skjer innen utviklingen av jernbanen i Norden. Han mener flere burde peke på det som skjer i Østfold for tiden hvor man er i ferd med å bygge ut dobbeltspor.

Reformen til Solvik-Olsen tror han måtte komme i en eller annen form før eller senere.

– Allerede i 1995 så man at det kunne gå mot konkurranseutsetting på skinnene. Og mange hadde den holdningen at om det ble konkurranse, så skulle NSB vinne den, slik er det ikke alltid lenger. Nå sees det på som noe farlig, sier Ueland.

Kritikken fra Ueland handler om å det ikke er nok styring av utbyggingen. Om det nye foretaket vil lykkes bedre, stiller han seg tvilende til.

– Problemet er at man har bygget ut uten en overordnet strategisk plan. I Danmark og Sverige styres dette ovenfra. I Norge kommer det 30 år for sent – hvis det kommer i det hele tatt, sier den gamle togkjempen.

Reform i trøbbel

Sist uke annonserte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen at selve konkurranseutsettingen vil bli utsatt til etter neste stortingsvalg.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet var raskt på pletten med å proklamere at det ikke vil bli konkurranseutsetting hvis de vinner valget. Dermed står man i den kinkige situasjonen at man har endret organiseringen av jernbanen, Bane Nor og Jernbanedirektoratet startet opp fra nyttår, men kan komme til å måtte fortsette med drift av jernbanen som før.

Samferdselsdepartementet har ikke svart på spørsmål fra Dagens Perspektiv om de har utarbeidet en plan B i tilfelle dette skulle inntreffe.

Kommunikasjonsdirektør i Jernbaneverket, Svein Horrisland, sier at de ikke ønsker å være politikere.

– Vi får se hva som skjer. Vi forholder oss til planene som foreligger og det er at Jernbaneverket splittes opp, sier han.

Powered by Labrador CMS