Velferd

FERIEDRØM: Hellas er et populært feriemål for nordmenn. Men blant grekerne selv, er det bare halvparten som har råd til å reise bort på ferie.

Mange europeere har ikke råd til ferie

Tre av ti EU-borgere er ute av stand til å betale for å reise på en ukes ferie. I Romania har mindre enn halvparten råd til å dra på ferie.

Publisert Sist oppdatert

I fjor var det 29 prosent av innbyggerne i EUs medlemsland som ikke råd til reise bort på ferie en uke i løpet av året. Det går fram av en undersøkelse fra EUs statistikkontor, Eurostat. Undersøkelsen omfatter innbyggere over 16 år.

Selv om mange må unnvære feriereiser, er situasjonen bedre enn for noen år siden. I 2010 var det hele 39 prosent av EU-borgerne som ikke hadde råd til å reise på ferie.

På grunn av koronapandemien er det imidlertid grunn til å anta at den positive utviklingen vil stanse opp i år, mener Eurostat.

Dårligst i Romania

Hvor mange som må se langt etter feriedrømmen, varierer fra land i land. Folk i Romania er dårligst stilt. Der var det det mer enn halvparten (54 prosent) som ikke hadde råd til å reise på ferie i fjor. Det var også mange som ikke hadde råd til ferie i Hellas (49 prosent) og Kroatia (48 prosent).

I den andre enden blant EU-landene finner vi Sverige, Danmark og Luxembourg. I disse landene var det bare én av ti som var uten mulighet til å bevilge seg en ukes feriereise i fjor.

Nordmenn har bedre muligheter til å realisere feriedrømmen enn folk i noen av EU-landene.

Norge i særklasse

I tillegg til EU-landene har Eurostat også tall for Norge. De viser at nordmenn har bedre muligheter til å realisere feriedrømmen enn folk i noen av EU-landene.

Bare én av 14 nordmenn (7,2 prosent) hadde ikke råd til å reise bort på en ukes ferie i fjor.

Feil retning i to land

I de aller fleste land i Europa har stadig flere fått råd til å reise på ferie de siste årene. Men et par unntak finnes.

I Hellas, som har vært hardt rammet av nedgangstider etter finanskrisen som startet for et drøyt tiår siden, var det flere som hadde råd til å reise på ferie i 2010 enn i fjor. Også blant italienerne har det blitt færre som har råd til å realisere feriedrømmen.

Powered by Labrador CMS