Europa

Massedrapet på armenere under første verdenskrig var et folkemord, erklærer Tyskland. En historisk feil, svarer Tyrkia.

Publisert Sist oppdatert
Nasjonalforsamlingen i Berlin stemte torsdag for en symbolsk resolusjon der osmanske styrkers massakrer på kristne armenere blir erklært som et folkemord. Tyrkia svarte med å kalle hjem ambassadøren sin i protest, ifølge 24 TV.

Ifølge armenske historikere ble opp mot 1,5 millioner armenere drept mellom 1915 og 1920. Tyrkia hevder tallet ligger et sted mellom 300.000 og 500.000 og protesterer hver gang det kalles et folkemord.

Det har imidlertid over 20 land nå valgt å gjøre.

– Det er en del av den demokratiske kulturen at man ikke alltid er enige, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Vi ønsker å fremme dialog mellom Tyrkia og Armenia og diskutere hvordan vi som partnere kan ta innover oss vår felles historie, sier hun til pressen i Berlin.

Test

Mens Armenia hyller resolusjonen, mener Tyrkia at Tyskland nå tester vennskapet mellom landene.

– Dette er en beslutning som vil få alvorlige konsekvenser for båndene mellom Tyskland og Tyrkia, sier president Recep Tayyip Erdogan ifølge AFP.

– Noen land vi anser som venner, når de opplever problemer i politikken hjemme, prøver de å lede oppmerksomheten bort fra det, fremholder Tyrkias statsminister Binali Yildirim, ifølge nyhetsbyrået.

Tyrkia og Armenia

  • De tyrkiske myndighetene i Det osmanske riket pågrep 24. april 1915 over 200 fremtredende medlemmer av det kristne armenske samfunnet.
  • Dette var starten på det som Armenia, en rekke andre land og pave Frans omtaler som et organisert folkemord som tok sikte på å utrydde etniske armenere i den daværende stormakten.
  • Ifølge armenske historikere ble opp mot 1,5 millioner armenere drept i massakrer i årene 1915-1923. Den armenske befolkningen ble spredt over mange land etter massakrene.
  • Tyrkia hevder at det var mellom 300.000 og 500.000 armenere som ble drept. De hevder også at armenere sto for massakrer på tyrkere sammen russiske styrker.
  • Den tyrkiske regjeringen og ledende politikere fra alle større partier i landet mener at drapene ikke kan kalles et folkemord.
  • 30 land, blant dem Tyskland, Sverige, Frankrike, Nederland og flere andre EU-land og Russland har anerkjent massedrapene som folkemord.
  • Norge har ikke villet gjøre dette.

Kilde: NTB

Kinkig

Tidspunktet for resolusjonen er kinkig for Tyskland ettersom EU er helt avhengig av Tyrkia for å håndtere migrasjonskrisen i Egeerhavet. Forholdet mellom Berlin og Ankara er allerede tungt å håndtere for statsminister Merkel etter flere diplomatiske floker.

Merkels konservative parti har uansett støttet torsdagens resolusjon, som også erkjenner tysk medansvar for det som skjedde, siden Tyskland var alliert av Det osmanske riket.

NATO

Merkel støtter selv resolusjonen, men var ikke med i avstemningen i Forbundsdagen torsdag. Hun hadde andre oppgaver, opplyser kontoret hennes, blant annet tok hun imot NATO-sjef Jens Stoltenberg i Berlin.

Den tyske resolusjonen om Armenia «er ikke en sak der NATO på noen måte er involvert», understreker Stoltenberg.

– Men jeg håper sterkt vi kan se en normalisering av forholdet mellom Tyrkia og Armenia så raskt som mulig. Og det er viktig at vi alle støtter tiltak som reduserer spenningen og unngå mer konflikt og problemer, sier NATO-sjefen på et felles pressemøte med Merkel.

Powered by Labrador CMS