Samfunn
May trues av valgkatastrofe
Labour-leder Jeremy Corbyn har frisert skjegget, lagt bort Lenin-lua og kjøpt seg dress. Men kan han virkelig gjøre tidenes snuoperasjon og vinne valget?
Utviklingen på meningsmålingene de siste par-tre ukene har vært sensasjonell for den utskjelte, upopulære og venstresosialistiske Labour-lederen:
Fra å ligge over 20 prosentpoeng etter statsminister Theresa May og De konservative på målingene, viser nå en rundspørring at det bare skiller 3 prosentpoeng mellom partiene.
– Bevegelsen på målingene i løpet av denne valgkampen er større enn i noen av de andre valgene jeg har fulgt siden 1945, sier meningsmålingsguruen David Butler på Twitter.
– Ærlig og ekte
Og selv om målingene spriker voldsomt, er tendensen tydelig: Corbyn spiser seg innpå.
– May har vært lite overbevisende. Hun har aldri vært noen karismatiker og fremstått som stiv og litt sur. Corbyn har derimot fått en ny vår, sier Per Edgar Kokkvold til NTB, og viser til Labour-sjefens utseendemessige forvandling.
– Han fremstår som relativt ærlig og virker ekte. Det tror jeg betyr mye, sier Kokkvold, som følger britisk politikk tett.
Han får støtte fra førstelektor Øyvind Bratberg ved Universitetet i Oslo.
– Det kan være noe med at han framstår som ekte vare og autentisk. En del av de politiske forslagene synes å ha en veldig appell også for vanlige folk. Man ser på folkemøtene at han har et veldig gjennomslag, sier han til NTB.
– Corbyn framstår som en lun og menneskelig mann, riktignok med noen kontroversielle synspunkter, men de har jo blitt rundet av noe i kantene, ifølge Bratberg.
Friskt pust
Kokkvold peker på at Corbyn er et uprøvd kort, mens May representerer det etablerte. Samtidig er Corbyn fortsatt mindre populær enn May.
– Labour-politikere sier at de ville vunnet dette valget om det ikke hadde vært for Corbyn. En av Corbyns nærmeste medarbeidere ba Labours politikere om ikke å nevne Corbyns navn da de drev valgkamp.
May møter nå motbør på flere fronter, og mange velgere er usikre på om hun klarer å skaffe britene en god brexit-avtale med EU. Statsministeren fikk også problemer etter å ha lagt fram partiets valgprogram.
– Oppslutningen hennes ser ut til å ha falt kraftig etter den negative mottakelsen av partiprogrammet, blant annet planen om å la eldre velgere betale for hjemmehjelp, skriver avisen The Times.
May ble dessuten gjort narr av da hun ikke ville stille opp i TV-debatt med de andre partilederne, angivelig fordi hun heller ville bruke tiden ute blant folk.
Samtidig har Labour et solid grunnfjell og en sterk organisasjon, og Kokkvold minner om at det britiske arbeiderpartiet er mer populært enn sin nåværende leder og er Vest-Europas største parti med over 520.000 medlemmer.
Ingen vinner?
En omstridt analyse fra YouGov viste denne uken at De konservative kan miste 20 representanter og tape flertallet i Underhuset, mens Labour ligger an til å vinne 30 nye representanter.
Ved valget i 2010 endte Labour på 30,4 prosent oppslutning, mens De konservative med 36,9 prosent fikk rent flertall i Underhuset.
Kokkvold har fremdeles ingen tro på Labour-seier, men holder muligheten åpen for et «hung parliament» – at ingen av de to store partiene får rent flertall. Da vil det største av dem måtte søke støtte hos noen av de mindre partiene for å få flertall i Parlamentet.
På den ferskeste målingen til YouGov leder De konservative med 42 mot 39 prosent over Labour. Men på et gjennomsnitt av de siste åtte målingene er avstanden 44 mot 36 prosent.