Samfunn

Norge må forberede seg på at oljens andel av rikdommen blir mye lavere i fremtiden, påpeker Arbeiderpartiets Espen Barth Eide (Ap) som mener det er riktig å diskutere de skatteordningene for oljeselskapene.

MDG og SV reagerer på bråstopp i Aps oljedebatt

Forsøket på å starte debatt om oljepolitikken i Arbeiderpartiet ble raskt parkert av partileder Jonas Gahr Støre. Den ble kneblet av oljelobbyen, mener MDG

Publisert Sist oppdatert

– Dessverre viste Arbeiderpartiet nok en gang at de ikke er modne og modige nok til å engang ta diskusjonen om de nødvendige grepene i møte med vår generasjons største utfordring, sier stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG).

Hun syns det er både flaut og skremmende at «en spire av en diskusjon blir kneblet av oljelobbyen».

Det skapte nemlig kraftige reaksjoner da Aps klimapolitiske talsperson Espen Barth Eid åpnet for diskusjon om leterefusjonsordningen i Klassekampen torsdag.

– Vi kan ikke frede oljepolitikken, sa Eide til avisen.

Han mener det er riktig å stille spørsmål ved ordningen, som gjør at staten tar mesteparten av regningen når et selskap leter etter olje, så lenge selskapet ikke går med overskudd.

– Skaper uklarhet

Utspillet ble møtt med et kraftfullt svar fra direktøren i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

– Dette er helt i strid med det Arbeiderpartiet har vært tydelige på før valget og for kort tid siden, der partiledelsen gjorde det klart at rammebetingelsene ligger fast, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til NTB.

Den tidligere Ap-politikeren mener utspillet skaper uklarhet og usikkerhet for nesten 200.000 arbeidstakere og at det utfordrer inntrykket av at næringen har stabile rammevilkår i Norge.

– Ingen planer om endring

Støre understreket torsdag at Arbeiderpartiet støtter leterefusjonsordningen.

– Olje- og gassnæringen betyr mye for norsk økonomi og for arbeidsplasser i Norge. Ap støtter dagens oljeskatteregime og har ingen planer om å endre det. Dagens regelverk sikrer oljenæringen forutsigbare rammebetingelser og gjør det mulig å opprettholde kompetanse og gjøre langsiktige investeringer. Dette ligger fast, sier han, men tilføyer at vi må tåle at ungdomspolitikere debatterer klimakrisen.

– Arbeiderpartiet har i dag hatt den korteste miljødebatten noensinne, konstaterer SVs Lars Haltbrekken.

– Når sentrale Ap folk endelig tar initiativ til den viktigste miljødebatten, diskusjonen om norsk oljeutvinning, avlyses den umiddelbart av Jonas Gahr Støre. Det er utrolig synd men viser at oljeindustrien fortsatt har en klam hånd om partiets politikk.

– Vi heier på AUF i denne saken og håper de møtes av noe mer enn utsagn om at det er bra ungdommen engasjerer seg, tilføyer han.

Bastholm i MDG mener Ap burde kunne innrømme at skattefordelene for oljenæringen ikke er bærekraftig.

I dag tar staten 78 prosent av regningen for oljeselskaper som leter etter olje uten å gå med overskudd. I 2017 ble det utbetalt i alt 3,3 milliarder i leterefusjon, viser tall fra skatteetaten.

Skolen har sviktet

Topper i oljenæringen gikk i forrige uke hardt ut mot ungdomspartiene som vil avvikle oljenæringen innen 2035 og skrote leterefusjonsordningen.

Til Dagens Næringsliv sa oljeservicetopp Ståle Kyllingstad at særlig AUF ikke har skjønt hvor mye oljenæringen betyr for norsk økonomi. Han mente skoleverket har sviktet fundamentalt når så mange unge ikke har forstått betydningen av oljesektoren for norsk økonomi.

Aps klimapolitiske talsperson kaller reaksjonen angstbitersk.

– Det er en ukledelig arroganse å antyde at ledere av viktige ungdomsorganisasjoner ikke skjønner at olje har bygd mye velstand. Det skjønner de, men de ser også hvilken retning dette går, og anbefaler å ta tak i dette nå, sier Eide.

Frps energipolitiske talsmann Terje Halleland, stortingsrepresentant fra Rogaland, kaller utspillet unyansert og et slag under beltestedet på industrifolk i LO og hele Norge.

Høyres energipolitiske talsmann Stefan Heggelund sier at katta ute av sekken og at Eide har holdt LO for narr i to år.

Powered by Labrador CMS