Samfunn

Å selge staten ut av Statoil gir mindre kontroll og dårligere økonomi, mener næringsminister Trond Giske.

– Meningsløst å selge statlige andeler

Næringsminister Trond Giske mener Høyre-planene om å selge Statoil er ideologisk dogmatiske, og vil føre til tapte statlige inntekter.

Publisert Sist oppdatert

Høyre har lenge ment at det mest korrekte vil være å selge statlige andeler i Statoil, og har derfor lansert forslag om å selge seg ned fra 67 til 51 prosent eierskap i det statlige oljeselskapet. Det reagerer næringsminister Trond Giske sterkt på.

– Jeg mener det er helt meningsløst å selge seg ned i Statoil. På den ene siden gir dette oss mindre kontroll, men det er også utrolig dårlig økonomi. Vi har hatt høyere avkastning i Statoil enn i noen annen investering, og sparer flere hundre milliarder hvert eneste år, sier han til Klassekampen.

Næringslivsleder og Høyre-mann Terje Osmundsen har tidligere tatt til orde for en diskusjon om hva man vil med det statlige eierskapet i Statoil. Den diskusjonen mener Giske allerede er her.

– I hver eneste eierskapsberetning gjør vi klart formålet med å eie. Så denne diskusjonen finnes allerede, sier han til avisen.

Rødt vil gå enda lengre

Rødt ønsker derimot velkommen diskusjonen om hva man vil med det statlige eierskapet, og går så langt som til å ønske seg selskapet av børs.

– Vi mener at man bør gjøre det motsatte av å selge seg ut, nemlig kjøpe tilbake aksjene og ta Statoil av børs. Det er den eneste måten vi kan sørge for at selskapet blir en drivkraft for en overgang til rene energikilder med et langsiktig perspektiv, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Moxnes mener flere av prosjektene Statoil er engasjert i viser et stort behov for en sterkere statlig styring.

– Det Statoil driver med blir mer og mer politisk, men den politiske kontrollen blir mindre og mindre, sier han til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS