Europa
Mer trøbbel i Italia: Full stopp i økonomien
Om ikke full krise i banksektoren var nok, må statsminister Renzi nå svare for hvorfor utviklingen i den allerede skrale italienske økonomien har stanset fullstendig opp. Knappe to måneder før skjebneavstemningen i landet ser det mørkt ut for den sittende statsministeren.
Dagens ferske tall om tilstanden i den italienske økonomien overrasket: på forhånd var konsensus en samlet BNP-vekst på beskjedne 0,2 prosent, ned 0,1 fra foregående måned.
I stedet viser tallene at veksten har stanset fullstendig opp. Nå frykter landet, og Europa, en ny resesjon.
Ouch, Italy. No growth in second quarter.
Etter fem måneder med vekst, om enn beskjeden, hadde nok statsminister Matteo Renzi både håpt på og forventet bedre nyheter. For om få uker går det italienske folket til urnene for å avgi sin stemme til statsministerens foreslåtte grunnlovsendring.
Om forslaget stemmes ned, har statsminister Renzi sagt at han vil gå av - ikke helt ulikt David Cameron. Dermed er han svært avhengig av folkets støtte i tiden som kommer. Støtten han har er allerede tynnslitt, siden landet sliter med en dyp bankkrise.
Noen har antydet at en mislykket avstemning for Renzi, kan være første steg for Italia i retning Storbritannia, altså ut av EU, fordi store deler av opposisjonen er EU-skeptikere. #Ixit?
Another blow to Renzi as #Italy’s economy continues to disappoint. Q2 GDP stagnated vs +0.2% expected. pic.twitter.com/rv8mQlbGpA
Både europeiske og internasjonale pengepolitiske institusjoner har nedjustert sine forventninger til økonomisk vekst under én prosent i Italia i år, etter gjentatte rapporter om arbeidsledighet over 10 prosent, og industriproduksjon på vikende front.
I går skrev The Financial Times at en mulig nødløsning for Renzi er å fremskyve lettelser til husholdninger, først og fremst i form av skattekutt på inntekt.
Men Italia, som er eurosonens tredje største økonomi, er ikke alene om å oppleve en kraftig oppbremsing i den økonomiske utviklingen. Også de franske tallene viser nullvekst. I unionens største økonomi, derimot, går det bedre enn forventet. Foreløpige BNP-tall for Tyskland viser en oppgang på 0,4 prosent (mot forventede 0,2 prosent) i andre kvartal 2016, mens ikke-justert BNP steg 3,1 prosent på årsbasis, mot forventede 2,8 prosent.