Samfunn
Mest bråk om regionreform
Regjeringen og samarbeidspartiene kunne stolt legge fram resultatene fra kommunereformen i formiddag: Det blir 70 færre kommuner her i landet. Antallet reduseres fra dagens 428 til 358 kommuner. Men regionsreformen møter mer motbør.
Regjeringen og samarbeidspartiene er enige om en avtale der antallet kommuner slankes til 358 fra dagens 428. Nesten hundre kommuner blir slått sammen.
De fleste av sammenslåingene som er nedfelt i avtalen mellom regjeringspartiene og støttepartiene skjer som følge av frivillighet. I tillegg blir 13 kommuner slått sammen med andre gjennom tvang, slik partiene har mulighet til gjennom unntaksmuligheten de har skaffet seg, skriver NTB.
Dette har «gode lokalpolitikere» forstått og handlet etter
Tvang for 13 kommuner
I alt 13 kommuner blir slått sammen med nabokommuner mot sin vilje. KrF har sagt nei til all tvang, men Venstre sikrer regjeringen flertall.
Her vil regjeringen bruke tvang (kommunen som «tvinges» i uthevet skrift):
- Spydeberg, Eidsberg, Hobøl og Askim (Østfold)
- Skedsmo, Fet og Sørum (Akershus)
- Mandal, Marnardal og Lindesnes (Agder)
- Kristiansand, Søgne og Songdalen (Agder)
- Balestrand, Leikanger og Sogndal (Sogn og Fjordane)
- Haram og Ålesund, Skodje, Sandøy, Ørskog (Møre og Romsdal)
- Ørland og Bjugn (Sør-Trøndelag)
- Nærøy, Vikna, Leka og Bindal (Nord-Trøndelag og Nordland)
– Noen steder har det vært et sterkt ønske lokalt om én sterk kommune, men hvor for eksempel en kommune har sagt nei. Der har stortingsflertallet benyttet seg av unntaksregelen. Den avtalen som nå foreligger, det er slik det blir, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse i Stortinget onsdag morgen.
Han poengterte at hensikten med kommunereformen er å skape «sterkere fagmiljøer» og bedre velferdstjenester for innbyggerne.
– Dette har «gode lokalpolitikere» forstått og handlet etter, sier Sanner.
Partiene kaller avtalen de har kommet fram til for en løypemelding, og ikke en endelig enighet om reformen. Regjerings- og støttepartiene åpner for at enda flere kommuner kan finne sammen om de ønsker det før sommeren.
Region-bråk
Men mens det på Stortinget er et nokså komfertabelt flertall for kommunereformen, kan forslaget til nye regioner skape mer trøbbel for regjeringen. Tirsdag skrev Aftenposten og NRK at de fire samarbeidspartiene er enige om at 19 fylker blir til 10 eller 11 regioner.
Ifølge Aftenposten blir den nye regionsinndelingen slik:
- Oslo (som før)
- Viken (slår sammen Akershus, Buskerud og Østfold)
- Telemark og Vestfold (de to slås sammen)
- Agder (slår sammen Øst- og Vest-Agder)
- Rogaland (fortsetter som før)
- Vestlandet (slår sammen Hordaland og Sogn og Fjordane)
- Innlandet: (slår sammen Hedmark og Oppland)
- Møre og Romsdal (fortsetter som før)
- Trøndelag (slår sammen Sør- og Nord-Trøndelag)
- Nord Norge (slår enten sammen både Nordland, Troms og Finnmark, eller deler de tre fylkene inn i to nye regioner)
Særlig planene om Nord-Norge og den nye Viken-regionen har skapt bråk.
I Nord-Norge møter reformforslaget fra regjeringen allerede sterk motstand. I en pressemelding går nå fylkeslederne i de nordligste fylkene ut mot å redusere de tre fykene til to regioner – eventuelt til kun en.
– Dersom Stortinget vedtar dette, så må vi sette oss ned for å finne en modell i nord. Men denne vil jo ha svært liten forankring i folket, sier fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad, fylkesrådsleder Cecilie Myrseth i Troms og fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland.
Alle de tre fylkesrådslederne har flere spørsmål i forbindelse med regionreformen.
– Hvorfor vil de fire partiene ha endringer i Nord-Norge når Møre og Romsdal og Rogaland skal bestå? De klarer jo ikke engang selv å si hva de mener med Nord-Norge, sier Myrseth og understreker:
– Dette et useriøst forslag.
En ny storregion rundt Oslo, uten Oslo, er helt meningsløs
Heller ikke forslaget om en ny Viken-region blir mottatt med jubel over alt.
Akershus Arbeiderpartis gruppeleder Tonje Brenna mener det er «hårreisende» at Akershus skal tvangssammenslås med Østfold og Buskerud, skriver Kommunal Rapport.
– En ny storregion rundt Oslo, uten Oslo, er helt meningsløs. At Østfold, Buskerud og Akershus skal slås sammen, med tvang og uten nye oppgaver, er enda mer meningsløst, sier Akershus Arbeiderpartis gruppeleder Tonje Brenna.
Jeg forventer at en Ap-ledet regjering ikke tvinger dette igjennom, sier han til Kommunal Rapport.