Europa
Milliardbøter til seks banker for rente- og valutatriksing
Seks av verdens største banker er ilagt bøter på nesten 6 milliarder dollar (45 milliarder kroner) for triksing med renter og valutakurser.
Bankene JP Morgan, Citigroup, Barclays og The Royal Bank of Scotland har alle sagt seg skyldig i å samarbeide om å manipulere valutaprisen på amerikanske dollar og euro, ifølge amerikanske justismyndigheter.
I tillegg har den sveitsiske banken UBS sagt seg skyldig i triksing med internbankrenten i London, den såkalte Libor-renten.
Bank of America vil også måtte betale 205 millioner dollar til den amerikanske sentralbanken for valutatriksing, men blir ikke tiltalt av amerikanske justismyndigheter.
– Kartellet
De seks bankene vil til sammen betale 5,8 milliarder dollar i bøter til amerikanske og britiske myndigheter, deriblant 1,8 milliarder dollar til den amerikanske sentralbanken.
Valutameglere i fire av bankene kalte seg selv «kartellet» og kommuniserte med kodespråk via internettbaserte tjenester for å manipulere valutakurser mellom desember 2007 og januar 2013, ifølge det amerikanske justisdepartementet.
– De var partnere, ikke konkurrenter. De jobbet for å gjøre valutakursene fordelaktige for seg selv og ugunstige for andre, sa USAs justisminister Loretta Lynch på en pressekonferanse onsdag.
Sier opp ansatte
Den britiske banken Barclays må betale de største bøtene på til sammen 2,4 milliarder dollar. 60 millioner dollar av boten er ilagt banken for å ha brutt en tidligere avtale med amerikanske myndigheter for å oppklare triksingen med Libor-renten.
Banken må også si opp åtte ansatte i forbindelse med saken.
– Dessverre har noen personer nok en gang satt vårt selskap og hele industrien i et dårlig lys, sa bankens direktør Antony Jenkins.
UBS unngikk valutatiltale
Den sveitsiske banken UBS må betale 203 millioner dollar for triksingen med Libor-renten.
Banken har inngått en avtale med den amerikanske påtalemyndigheten, som innebærer at banken skal si seg skyldig i triksingen med denne mot at påtalemyndigheten trekker siktelsen som gjaldt valutafiksing. Likevel må banken også betale 345 millioner dollar i den saken.
Med onsdagens bøter har amerikanske og europeiske myndigheter ilagt sju banker bøter på over 10 milliarder dollar (om lag 75 milliarder kroner) for samarbeid om valutakurser.